Kuigi Läti ja Venemaa vahel valmistatakse praegu ette rohkem kui kümmet koostöölepet, ei usu politoloogid, et kahe riigi suhetes lähiajal midagi olulist muutub. Baltimaadest on piirilepe Venemaaga sõlmimata vaid Eestil, vahendas Aktuaalset Kaamerat ETV24.


Välisministrite kohtumise eel korraldasid välisministeeriumi hoone ees piketi liikumise "Kõik Läti heaks!" liikmed, kes ütlesid, et kui Läti riigi juhid lömitavad Venemaa ees, siis rahvas ei tee seda mitte. Jutt käib mõistagi Abrenest, mis kuulub nüüd piirileppe järgi Venemaale. Ka asja arutanud Läti konstitutsioonikohus leidis, et Läti põhiseadust Abrene loovutamine Venemaale ei riku.


"Kui me lihtsalt niisama anname riigile, kes meid okupeeris, kaks protsenti meie territooriumist, siis me justkui polekski vabad inimesed," ütles liikumise "Kõik Läti heaks!" liige Rainis Dzintars.


Vene välisminister Sergei Lavrov ja Läti välisminister Maris Riekstinš vahetasid täna piirileppe ratifitseerimiskirjad. Veel kirjutati alla lepe, mis kaitseb Vene haudu Lätis ja vastupidi. Sõlmiti ka sotsiaalküsimusi hõlmav lepe, mis lahendab tööstaažiga seotud probleeme.


Lavrov teatas, et kahe riigi vahel on ettevalmistamisel kümmekond erinevat lepingut. Need hakkavad reguleerima viisarežiimi, maksuküsimusi ja muud. President Valdis Zatlersile esitas Lavrov kutse külastada Venemaad.


Maris Riekstinš ütles, et pole teemat, mida mõlemad pooled ei saaks koos arutada. Ministri sõnul puudutab see ka neid valdkondi, milles riikide vaated erinevad.


Vene välisministri hinnangul on majanduskoostöö Lätiga hoogustanud. Kahe riigi kaubavahetuse maht püstitab tänavu rekordi, suurenevad Vene investeeringud Lätti. Samas tunnistas Lavrov, et järjekordi piiril ei õnnestu kiiresti likvideerida, kuigi ta möönis, et vaja oleks nii uusi piiripunkte kui ka elektroonilisi andmebaase.


"Tuleb arvestada, et lisaks maismaale saab vedada kaupa ka raudteel ja meritsi. Meil areneb vastav infrastruktuur kiiresti. Ja me soovitame seda kasutada," ütles Lavrov.


Taas kordas Vene välisminister, et Venemaad ei rahulda, et Lätis on palju mittekodanikke ja siinne naturalisatsioonitempo. Siiski on kahe riigi välisministeeriumil plaan, kuidas aidata naabreil ajalugu paremini mõista.


Lavrov ütles, et keerulised ajalooküsimused võiksid jääda ajaloolaste ja ekspertide arutada. "Oleme valmis tihendama kahe riigi teadlaste ja arhiivide koostööd. Meie arvates võiks luua ajaloolaste komisjoni, et uurida meie mineviku "valgeid laike". See võiks toimuda teaduste akadeemiate kaudu või muul viisil," märkis Lavrov.


Läti politoloogid ei usu, et Venemaa retoorika Läti suhtes pärast piirileppe sõlmimist muutub.


Läti ülikooli politoloog Ivars Ijabs ütles, et mingeid suuri muutusi piirileppe järel vaevalt tuleb. "Selles pole mingit kindlust. Ei tasu loota. Nagu ka eestlastel," ütles Ijabs.


Venemaa suhted Eestiga ei tulnud täna Riias jutuks ühelgi ajakirjanikele avatud üritusel.