Nimelt on neis telkides tänavu, kui möödub 200 aastat esimesest Oktoberfestist, keelatud suitsetada. Kuid nagu on näidanud kõrtside ja ööklubide kogemus, ei varjuta suitsuhais enam muid lõhnu, mis tekivad paratamatult mahaloksuvast õllest ja muudestki allikatest.

Korraldajad loodavad, et on leidnud lahenduse bakterite näol. Kuulsas Hofbräu õlletelgis ja veel kahes kaetakse põrandad erilise lõhna kaotavaid baktereid sisaldava aine Elbomexiga. Seda toodab üks Baieri firma, kelle väitel sobib aiamulla elavdamiseks kasutatav aine ka liisunud õlle lehaga võitlemiseks. Peale Hofbräu pole kaht ülejäänud telki nimetatud, sest nii loodetakse välja selgitada, kas külastajad ka ise aru saavad, et nad on värskema õhuga telgis.

Taas šikk

Täna algaval ja oktoobri algu­seni kestval Oktoberfestil tähistatakse küll ürituse 200. aastapäeva, kuid toimuv on siiski alles 177. Oktoberfest, sest sõdade ja taudide aegu on õllepidu ära jäetud. Esimene ametlik Oktoberfest peeti 1810. aastal Baieri kroonprintsi, tulevase kuninga Ludwig I ja printsess Therese von Sachsen-Hildburghauseni abiellumise tähistamiseks.

On olnud aegu, mil Oktoberfesti maine pole olnud just kõige parem, kuid nüüdseks on sellest saanud üks Saksamaa tunnustatumaid meelelahutusüritusi, kus käib üüratu rahvahulk. Seekord oodatakse enam kui kuut miljonit inimest, kellest paljud tõmbavad meeleldi selga ka baieri rahvariided. 60 protsenti Oktoberfesti külalisi on alla 30-aastased ja enamik neist ka ei suitseta. Oktoberfest on oma vanamoodsast imagost lahti saanud ja taas šikk, nentis ajakiri Spiegel.

Eks peamine ole siiski õlu, mida mullu joodi ära (ja aeti maha) 6,5 miljonit liitrit ja sel aastal korraldajate arvates kindlasti rohkem. Juubeli puhul on peamised õlletootjad loobunud sedakorda rivaalitsemast ja otsustanud pruulida ühesuguse eriõlle. Tavaliselt on Müncheni kandi kuus peamist õlletootjat Löwenbräu, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Paulaner, Spatenbräu ja Augustiner, kel kõigil on Oktoberfestil püsti ka oma telk, toonud igal aastal selleks peoks välja oma eriõlle.

Pruulijate teatel on ühistöö näol tegemist täiusliku maitse ja lillelise linnaselõhnaga merevaigukarva õllega, mis on tehtud salajase retsepti järgi ja pidavat kujutama endast parandatud versiooni õllest, mida paarisaja aasta eest Oktoberfestil joodi. Kuueprotsendilise alkoholisisaldusega on see tavapärasest Oktoberfestil pakutavast kesvamärjukesest kangem, kuid tasuks küllap proovimist kas või sellepärast, et pruulijate teatel tehakse seda ainult tänavu.

Seda Jubiläumswiesnbier’i saab aga üksnes eritelgist, mis aastapäeva tähistamiseks on ehitud vanade lippude, vappide ja muude asjakohaste atribuutidega. Pakutakse ka vanamoodsaid toite, nagu näiteks Böfflamott ehk kunagi aristokraatide menüüsse kuulunud roog, mis kujutab endast lihtsustatult öeldes marineeritud veiseliha searasvases magushapus kastmes. Huviäratav võiks olla ka jõuliselt kõlav Rumfordsuppn – paks supp, mis on tehtud kapsast, kartulitest ja kollastest hernestest. Lusti võib külalistele pakkuda Schuhplatteln, baieri rahvatants, ja hobuste võiduajamine, nii nagu see 200 aasta eest kõrgest soost noorpaari lõbustamiseks korraldati. Muidugi on soovitatav kanda rahvalikke riideid, kuid seejuures kutsuvad folkpuristid üles hoiduma Hiinas toodetud Lederhosen’ite ehk nahkpükste ostmisest ja eelistama ikka kohalike käsitöömeistrite toodangut.

Väike baieri sõnastik õllepeolisele

•• Bierdimpfe – tähelepanuväär­ne (kogustelt) õllejoodik. Biffe – ebasõbralik isik. Blembe – kehv õlu, mida ei tohiks olla. Busserl – kerge musi, enamasti muule näo­osale kui suule.

•• Cafe Viereck – arestimaja, vangla. Dampf – võib juhtuda pärast mitme kannutäie õlle joo­mist, alkoholimürgitus. Dirndl – baieri rahvariidekleit, ka tüdruk.

•• Eha! – hämmastust, üllatust väl­jen­dav hüüatus. Fackl – põrsas, sageli kasutusel sobimatult käituva inimese kohta. Fetznrausch – täiesti purjus. Fuchzga – 50-eurone rahatäht. Gerstl, Gers­chtl – raha. Heisl – tualett. Hendl – grillkana (alambaieri keeles kasu­tatakse ka sõna Giggerl). Helles – Baieri kõige populaarsem õlletüüp.

•• Hoiwe – poolik, eelkõige poole­liitrise õlle tähenduses. Kuaze – lühikesed nahkpüksid. Maß – liiter õlut. Noagerl – viimane õllejääk klaasis või kannus. Noagerlzuzla – isik, kes joob lauale jäetud klaasi­dest õllejääke, ka sõimusõna. Sejb­bvaschdendli – muidu­gi, loomulikult. Teifi – kurat, ilmub pärast mitut kannutäit õlut.

Allikas: oktoberfest.de