Lisaks peab kristlasest paavst Benedictus XVI juutide nõudel seisma vastu antisemitistlikele tendentsidele katoliku kirikus, kui ta tahab parandada suhteid juutidega, teatas Reuters.
"Ma arvan, et paavst peaks hukka mõistma Pius X Vennaskonna ja nende vaated," rõhutas Ameerika Juudiorganisatsiooni aseesimees Malcolm Hoenlein. "Mingit leppimist ei saa enne tulla, kui mitte ainult holokausti eitamine, vaid nende antisemitistlikud vaated pole hukka mõistetud."
"See oli põlastusväärne ideoloogia ja sel pole II Vatikani oikumeenilise kirikukogu järgses katoliku kirikus kohta," märkis New Yorgi sünagoogi rabi Arthur Schneier, kes elas holokausti üle.
Juutide ja katoliiklaste teatel on Pius X Vennaskonna veebilehtedel mitmeid antisemitistlikke väiteid.
Diskussioon sai alguse 24. jaanuaril, kui paavst Benedictus XVI vabastas ekskommunikatsioonist skismaatilise Pius X Vennaskonna vaimuliku piiskop Richard Williamsoni, kes kinnitas intervjuus, et koonduslaagrites polnud gaasikambreid.
Homme kohtuvad juudi kogukondade liidrid paavstiga.

Benedictus XVI on antisemitismi mõistnud hukka 2005. aastal Kölni sünagoogi külastades, nimetades holokausti kujuteldamatuks kuriteoks. Tema eelkäija Johannes Paulus II selgitas 2000. aastal visiidil Iisraelis: "Me loodame, et juudid tunnustavad, et kirik mõistab äärmisel viisil hukka antisemitismi ja rassismi kõik vormid, mis vastanduvad kristluse printsiipidele."