"Kõnelused leidsid sel nädalal aset," kinnitas AFP-le inimõiguste kaitse organisatsiooni Tšetšeenia Rahufoorum president Ivar Amundsen, lisades, et need jätkuvad täna.

Kohal viibisid Kadõrovi võimu aluse Tšetšeenia parlamendi esimees Duhvahha Abdurahmanov ning Londonis tegutseva sõltumatu Tšetšeenia eksiilvalitsuse peaminister Ahmed Zakajevi ja välisminister Osman Ferzauli võtsid samuti kõnelustest osa.

Läbirääkimiste eesmärk on tagada pikaajaline stabiilsus Tšetšeenias, kus aastate 1994–1996 ja 1999–2009 sõdade järel jätkub madala intensiivsusega sissisõda.

"Kohtumiste toon on olnud väga positiivne, väga konstruktiivne," ütles Amundsen, keeldudes kommenteerimast, millest täpsemalt räägiti.

Läbirääkimiste idee käis välja Amundsen pool aastat tagasi, kui president Kadõrov oli esinenud avaldusega, et pikaajaline stabiilsus Tšetšeenias pole võimalik ilma Zakajevi osaluseta. Ka Kadõrovi ise ning tema isa Ahmad Kadõrov olid enne Teist Tšetšeenia sõda iseseisvuslaste poolel, nagu ka mitmed praeguseks amnestia korras Vene võimudega koostööle läinud mõjukad tšetšeenid.

"See kohtumine on eriti tähtis seetõttu, et Kadõrov on selle heaks kiitnud, mis tähendab, et Moskva on selle heaks kiitnud," ütles Amundsen.