Katoliku kiriku uuema ajaloo üks suuremaid müs-teeriume, mis nüüd täies mahus avalikustati, ei ennustanudki maailmalõppu ega tuumakatastroofi, nagu kardeti ja varjamise põhjal oletati. Kiriku tõlgenduse järgi kuulutas jumalaema 1917. aasta 13. juulil Portugalis Fatimas kolmele karjuslapsele hoopis paavsti tapmiskatset 1981. aasta 13. mail.

Üleeile avalikustatud 43-leheküljelises kommentaaridega varustatud kirjatükis seisab, et ilmutuse järgi astus valgetes riietes piiskop värisedes ja taarudes läbi poolpurunenud linna ja palvetas maas lebavate laipade hingede eest. Kui ta risti juurde põlvili laskus, siis olevat rühm sõdureid ta tapnud.

Paavsti tõlgendus

Mitmed kriitikud on tõsiselt kahelnud, kas ilmutusel on midagi pistmist 1981. aastal paavstile tehtud tapmiskatsega. Ajalehe La Repubblica Vatikani korrespondent Marco Politi märkis, et saladuse avaldamine oli pettumus, sest varem on räägitud, et saladus on liiga jube, et seda avalikustada. "Peamine on aga see, et nägemusel paavsti tapmisest tulirelvade ja vibudega relvastatud sõdurite poolt pole atentaadikatsega midagi ühist," kirjutas Politi. Paavsti ju ei tapetud, rünnakut ei korraldanud rühm sõdureid.

40 riigi telekanalites üle kantud pressikonverentsil üleeile saladuse paljastanud kardinal Joseph Ratzinger aga ütles, et paavsti eluga pääsemine näitab seda, et palvetamisel on mõtet. Varem on mitmed allikad rääkinud, et paljud Vatikani ametiisikud olid saladuse avalikustamise vastu just kartuses, et see toob välja erinevuse dokumendi sisu ja paavsti isikliku tõlgenduse vahel. Justnimelt Johannes Paulus on see, kes kuulutas kolmanda saladuse talle tehtud atentaadi ettekuulutuseks.

Ülejärgmine paavst

Sama hästi võib Fatima kolmas ennustus aga käia ka ülejärgmise paavsti kohta. Iirimaa kunagise peapiiskopi Malachiase ennustuse kohaselt on Johannes Paulus II ajaloo üle-eelviimane paavst. Talle järgnevat paavst Gloria olivae ehk Püha Oliivipuu, mis on rahu ja leppimise sümbol, siis aga olevat oodata viimast paavsti Petrus Romanust, kes "karjatab lambaid kitsikuse ajal, mille lõppedes hävitatakse Seitsme-künka-linn ja kardetud kohtunik võtab rahva vastutusele," kõlab ennustus.

Lapsed nägid ilmutust

Fatima usuliikumine sai alguse 1917.aastal, kui kolm lambaid karjatanud last nägid Fatima linna lähedal Portugali keskosas kuuel korral Neitsi Maarjat, kes ennustas neile tulevikku.

Kümneaastane Lucia dos Santos ja tema kaks nooremat nõbu Francisco ja Jacinta Marta teatasid maikuu 13. päeval, et tammepuule oli ilmunud helendav Neitsi Maarja kujutis, mis käskis neil samale kohale tagasi tulla viie järgneva kuu 13. päeval. Kummalisel kombel läks laste jutt kohalikele elanikele hinge ning kuuldused ilmutusest levisid laiemaltki, nii et viimasel kohtumispäeval jumalaemaga, 13. oktoobril 1917 kogunes Cova da Iria küla heinamaale juba tuhandeid inimesi. Paljud neist väitsid, et said seal lahti haigustest, eriti palju oli pimedaid, kes nägijaiks said.

Tuleviku osas olulisem oli aga kolmeosaline ettekuulutus, mille Neitsi Maarja oli karjuslastele "kõrva sosistanud". Esimesed kaks neist ennustustest said peagi teatavaks ja puudutasid üldlevinud tõlgenduse kohaselt maailmasõda ja kommunismi tõusu Venemaalt ning kokkuvarisemist. Kolmas aga jäi vaka alla ning seda hakati nimetama Fatima saladuseks. Kaks last surid peagi, Lucia aga edastas kolmanda ettekuulutuse 1944. aastal Vatikanile, kus see esialgu ei äratanud suuremat tähelepanu. 1948. aastast alates elab 93-aastane Lucia karmeliitide nunnakloostris Coimbrias Kesk-Portugalis.

Igal aastal osalevad maist oktoobrini 13. kuupäeval toi-muvatel usuüritustel Fati-mas sajad tuhanded inime-sed.

Merit Kopli