See juhtum võimendab veelgi jutte Putini ja Medvedevi võimuvõitlusest, mille sisuks pole ei rohkem ega vähem kui konstitutsiooni kehtivus. Venemaa tänavail avaldatakse meelt just põhiseaduses sisalduvate kodanikuvabaduste kaitseks, samal ajal kui peaminister Putin võtab sõna „ukrainaliku” demokraatliku valiku vastu.

Ja nagu eksperdid järsku avastasid, on president Medvedevi nõunikud asunud järjest kummutama Putini presidendiajal tehtud autoritaarseid reforme. Muu hulgas on nad soovitanud taastada regionaalliidrite otsevalimised, mille Putin ära kaotas, ja naasta mitmeparteilise demokraatia juurde. Medvedevi lähikond läks isegi nii kaugele, et nõudis föderaalse julge­olekuteenistuse FSB sulgemist ning soovitas tulevikus ühineda NATO ja EL-iga, vahendas Briti ajaleht Daily Telegraph. Kuid Ühtne Venemaa ei taha võimu jagamisest kuuldagi.

Moskvas kasutati jõudu

Kaliningrad on küll veel piisavalt kauge ääremaa, ent kui varem julgeti Putini vastu meelt avaldada vaid Hiina piiri ääres Vladivostokis, siis nüüd jõuti selleni ka riigi Euroopa-osas. Sõnavabadust väljendavad intsidendid – eriti need, kus nõutakse Putini lahkumist – on aga Venemaal endiselt karistatavad. Moskvas peksti alles eelmisel nädalal demokraatiat nõudvate jõudude meeleavaldus laiali.

Kaliningradis jäi aga jõud kasutamata ja nüüd üritab opositsioon veel suuremat miitingut korraldada. Putini poolt 2005. aastal ametisse määratud kuberner Boos lubas esmalt vastasrinnaga kohtuda, kuid eile tõmbus ta järsult tagasi. Ja tema vastu olev opositsioon pole just tühine: liikumine Solidaarsus koondab Kaliningradis kõiki jõude peale Ühtse Venemaa.

Mironov siiski tohib Putinit kritiseerida

•• Näiliselt kehtib Venemaal demokraatia, kuid keskvalimiskomisjon lasi Tšetšeenia ja Inguš­šia võimudel kuulutada 2007. aasta duumavalimistel ilmselgelt võltsitud 99-protsendist valimis­osalust ning sama suurt toetust Ühtsele Venemaale.

•• Venemaa riigiduumas on praegu veel esindatud neli parteid ja kolm neist julgevad vahel isegi valitsust kritiseerida. Putini lubatud opositsioonipartei Õiglane Venemaa liider, föderatsiooninõukogu juht Sergei Mironov võttis Kaliningradi sündmuste järel eriti teravalt sõna: „Jedinoross’ide (Ühtse Venemaa liikmete – toim) jaoks on juba sõna

„opositsioon” nagu punane rätik härjale.” Mironovi kinnitusel käivad jedinoross’id omaaegse NLKP jälgedes – ka nende arvates tulevat teisiti mõtlevad inimesed maha lasta.

•• Ühtse Venemaa ridades kutsus Mironovi avaldus esile terava raevupurske ja föderatsiooninõukogu juht ähvardati lausa ametist maha võtta. Eile pidi võimupartei siiski taganema, selle nõukogu esimees Boris Grõzlov tunnistas, et Mironovil on õigus Putinit kritiseerida.