Vahepeal on oma korrektiivid teinud ilmselt EL-i põhiseaduse kollaps ning nüüdseks on Kallase initsiatiiv komisjoni pressiteate kohaselt loogiline lisand Wallströmi “plaanile D” – mis tähistab lühidalt demokraatiat, dialoogi ja debatti.

Millal Kallase ideed konkreetset vilja kannavad, pole veel selge. “Euroopas liiguvad asjad aeglaselt,” nentis volinik eile. Järgmine kord jõuab teema ringiga taas avalikkuse ette kevadel, mil algab pikk konsultatsioonide periood kõigi asjaosalistega – toetuste saajaist ja lobigruppidest kuni muude EL-i institutsioonide ja komisjoni endani.

Põllumajandustoetused

Suurimat edu on Kallas seni saavutanud plaaniga avalikustada EL-i põllumajandustoetuste saajad. 80 protsenti igal aastal jaotatavast enam kui 40 miljardist eurost jääb liikmesriikide hallata ning enamikus riikides on rahasaajad eri põhjustel salastatud. Komisjon on seadusega kohustatud avalikustama 20 protsenti adressaatidest. Liikmesriikidest teevad sama Eesti, Taani, Rootsi, Sloveenia, Suurbritannia, Holland ja Belgia. Kallas ütleb, et viimased kaks on saanud innustust uuelt komisjonilt.

Mitmes riigis on sel teemal puhkenud terav debatt. Belgias on löönud laineid avalikustamise käigus ilmnenud asjaolu, et enamik põllumajandustoetusi läheb suhkrutööstusele. Prantsusmaa oma andmeid ei avalikusta, kuid abiorganisatsioon OXFAM on arvutanud, et 70 protsenti toetustest antakse 15 protsendile saajaist – ehk suurtele ettevõtetele.

Kallase ülejäänud initsiatiividega on keerulisem. Lobiorganisatsioonidest kõneldes ütleb Kallas, et puudub konsensus ärihuvide ja kontaktide kohustusliku avalikustamise kohta. “Ettenähtavas tulevikus seda ei juhtu,” nendib volinik.

EL-i institutsionaalse eetika seadmine selgemale alusele seisab suuresti institutsioonide omavahelise jagelemise taga. Kallas viitab korduvalt lootusele, et ka Euroopa Parlament asja ette võtab. Komisjon on varem tõr-junud katseid laiemalt avalikustada mh volinike erahuve ja -kontakte, viidates parlamendi soovimatusele leppida kokku ühtne institutsioonidevaheline koodeks.