Tammi avastas juhuse läbi Kanada ökoloog Jean Thie, kes kopratammide asemel uuris hoopis igikeltsa sulamist, vahendavad CBC News ja teised allikad. Satelliidipilte uurides avastas ta Wood Buffalo rahvuspargi ligipääsmatult soiselt alalt hiigelsuure moodustise, mis osutus 850 meetri pikkuseks kopratammiks.

Satelliidipilti tammist näeb siin.

Tamm on moodustatud nii täispikkuses langenud puudest kui ka väiksemast risust.

Koprad alustasid tammi ehitust arvatavasti 1970-ndatel aastatel, kuid kuna see asub rahvuspargi soises ja raskesti ligipääsetavas osas, siis ei avastatud seda enne, kui Jean Thie sellele oma igikeltsauuringute käigus peale sattus.

Praeguseks on tammist saadud parem ülevaade lennukilt tehtud aerofotode abil. „Selle kallal on töötanud mitmeid koprapõlvkondi ja töö jätkub,“ kirjeldas Thie. Kui koprad jätkavad samas tempos, siis kasvab tamm ennustuste kohaselt lähema kümne aastaga kilomeetripikkuseks.

Tamm on nii vana, et selle peal kasvab juba rohtu ja väiksemaid põõsaid. Osa tammist on moodustunud loomulikul teel langenud puudest, mille vahele on koprad risti-rästi materjali tassinud

Hiigeltammi ehitamise põhjuseks on asjaolu, et rahvuspargi soisel alal ei ole korraliku vooluga jõge ja suurema veekogu  tekitamiseks pidid koprad sulgema hulga sooojakeste voolu. Koprad paisutavad endale tiike üles selleks, et kaitsta pesaehitisi kiskjate eest ja paremini kohale toimetada/parvetada toidukraami ja pesaehitusmaterjali.

Kopratammide keskmine pikkus on 10-100 meetrit ja vaid väga vähesed on kuni 500 meetri pikkused, nii et äsjaavastaud hiigeltamm lööb kõik rekordid.

Tagantjärele tarkusena on Thie avastanud, et hiigeltamm oli nähtav juba 90-ndate aastate NASA fotodelt, kuid toona ei pööranud keegi sellele tähelepanu. „See on unikaalne fenomen. Kopratammid on ühed vähestest loomade ehitatud objektidest, mis on kosmosest nähtavad,“ rääkis Thie.

Enne Kanada 850-meetrise tammi avastamist hoidis kopratammide maailmarekordit USA-s Montanas asuv 652-meetrine tamm.