Endine bosnia-serblaste liider Radovan Karadžić elas pärast Daytoni rahuleppe sõlmimist USA kaitse all kuni rikkus “salajast lepet“, millega oli lubanud jääda eemale poliitikast, vahendas The Independent Belgradi päevalehe Blic sõnu.

Karadžić, keda süüdistatakse genotsiidis ja sõjakuritegudes, oli CIA kaitsva tiiva all kuni saatuslikuks saanud telefonikõneni, milles üritas korraldada kohtumist oma vanade parteikaaslastega.

Hästi informeeritud USA luureametniku kinnitusel olevat CIA sellise mitteametliku kaitse koheselt lõpetanud. „Nad läksid hulluks, kui mõistsid, et Karadžić vaid pettis neid,“ märkis ta.

Ka Karadžić ise viitas eelmisel nädalal kokkuleppest enda ja Bosnia rahuläbirääkimisi juhtinud Richard Holbrooke vahel, kuid viimane eitas igasuguste salalepete sõlmimist. „See poleks olnud ei legaalne ega moraalselt õige…me ei teinud mingit lepingut,“ sõnas ta.

CIA kapist luukeresid välja toovat salalepingute lugu toetab aga endine Bosnia välisminister Aleksa Buha, kelle sõnul olevat ta olnud pealtnägija lepingu sõlmimisel ööl vastu 19. juulit 1996. aastal.