Lähiajal peaks mõne päeva eest vahistatud Radovan Karadžic sõidutatama Belgradist Haagi, kus ta jääb Scheveningeni vanglas ootama endise Jugoslaavia sõjakuritegude tribunali ette viimist.

Väidetavalt on peaprokurör Serge Brammertz oma meeskonnaga teinud juba varem ettevalmistusi, et Karadžici – ja ka seni veel tagaotsitava, samuti sõjakuritegudes süüdistatava Ratko Mladic´i – kohtuprotsess ei kujuneks selliseks aastatepikkuseks maratoniks, nagu oli endise Jugoslaavia presidendi Slobodan Miloševici oma.

Peale selle peaks tribunal kahe aasta pärast otsad kokku tõmbama, seda suuresti ka põhjusel, et USA ei soovi jääda lõputult seda rahastama, milleks Miloševici protsessi ajal kulus AFP andmeil lausa enam kui 270 miljonit dollarit aastas.

Kuid esialgu võib tekkida viivitus juba seetõttu, et järgmisest nädalast algab tribunalil suvepuhkus. Ametnike sõnul peaks aga üks kolmest kohtunikust jääma siiski paigale, et juhtida istungit, kus Karadžicile loetakse ette süüdistus. See peab toimuma kuu aja jooksul.

Seejärel on Karadžicil kuni kahe kuu jooksul võimalik tunnistada end süüdi või mitte. Kui ta end süüdi ei tunnista, loetakse ta süüd eitanuks ja protsess jätkub.

Edasine aga sõltub väga mitmest asjaolust. Esmalt sellest, kuidas otsustab tribunal Karadžici kaitsjate asjus ehk kas Karadžic nõustub talle advokaadi määramisega või soovib ise valida. Võimalik on ka end ise kaitsta ja seda tegigi Miloševic, saades niimoodi pidada pikki kõnesid, mis protsessi venitasid.

Tervis kannatab

Kuigi Karadžicile tehakse arstlik läbivaatus, on tal kindlasti võimalik ka haigestuda.

See juhtus sageli Miloševiciga nende nelja aasta jooksul, mil kohtuprotsess käis, kuni ta 2006. aastal surigi. Ametlik põhjus oli südamerike, kuid õhku on jäänud kahtlus, et surm polnud loomulik. Nimelt leiti verest ravimeid, mida koos ei tohi võtta.

Miloševici protsessi venimises on omajagu süüd ka tribunalil. Näiteks otsustasid kohtunikud ühendada kolm eraldi süüdistust, mis puudutasid väidetavaid kuritegusid Kosovos, Horvaatias ja Bosnias ja mille tulemuseks oli korraga tohutul hulgas dokumente, tunnistusi, pealtnägijate etteasteid. Miloševici surres polnud kindel, kui kaua võinuks protsess veel jätkuda.

Ilmselt on toimunust õppinud nii prokurörid kui ka kohtunikud, aga küllap ka Karadžic ja tema võimalik kaitsemeeskond. Tõenäoline on siiski, et mõne aasta pärast mõistetakse Karadžicile eluaegne vangistus.