Austria välisministeeriumile ei paistnud kriisi tõsidus ka eile veel pärale jõudvat – välisminister Michael Spindelegger üritas ikka veel asja kalevi alla panna, kinnitades, et intsident polevat Leedu-Austria suhteid üldsegi kahjustanud. Samal ajal aga on Leedu oma suursaadikugi koju kutsunud, mis on diplomaatide maailmas erakordne samm.

Leedu kolleeg võib temale iga kell helistada, väitis Spindelegger. Sellega ta sisuliselt toetas Austria õigussüsteemi õigust Golovatov vabaks lasta. Teadmatusega Spindelegger end vabandada ei saa, sest Leedu välisminister Audronius Ažubalis jõudis temaga Golovatovi teemal rääkida juba enne tolle vabaks laskmist. Ja otsus Leedu tagaotsimisorderit eirata langetati nähtavasti üsna kõrgel tasemel. Venemaa Austria-suursaatkond ja Austria võimud kinnitavad aga nagu kooris, et Moskva pole sellesse sekkunud.

Suursaadikud „kohvile”

Esmaspäeval näitas Austria end Horvaatia sõbrana, andes neile üle ekspeaminister Ivo Sanaderi, keda kodumaal süüdistatakse korruptsioonis ja kelle Austria oli pidanud tagaotsimisorderi alusel kinni. Varem on Austria kinni pidanud ja üle andnud ka mitu Bosnia sõjakuritegudes süüdistatavat.

Kuid Leedu-poolne Mihhail Golovatovi süüdistamine 1991. aasta inimsusvastastes kuritegudes Vilniuses ei olnud Austria võimude arvates piisavalt argumenteeritud. Ja nüüd on riik isegi solvunud leedulaste peale, kes kostitavad Austriat raevunult ebatsensuursete väljenditega.

Leedu on kutsunud koju oma Austria-suursaadiku ja andnud üle noodi Austria esindusele Leedus. Läti välisministeerium kutsus Austria suursaadiku „kohvile”. Sama tegi Eesti. Eile kirjutasid Balti riikide välisministrid ka ühise protestikirja Austria vastu.

13. jaanuaril 1991 korraldasid Nõukogude armee ja KGB üksused vabadust nõudvas Vilniuses veresauna, milles tankiroomikute all hukkus 14 rahumeelset meeleavaldajat. Mihhail Golovatov juhtis sel ajal sealset KGB eriüksust Alfa, mis ründas Vilniuse teletorni. Leedu on selle intsidendi pärast esitanud süüdistused kuuele inimesele ja

kuulutanud tagaotsitavaks veel 23. Vene pressis, eriti portaalis Regnum üritatakse aga tollast veresauna siiani õigustada.

Tsitaadid

Mihhail Golovatov

eriüksuse Alfa eksjuht

„Minuga on kõik korras, jõudsin tagasi Moskvasse hilja öösel,” ütles Golovatov laupäeva hommikul RIA Novostile. Tema sõnul mõistavad Austria võimud suurepäraselt, mis toimus 13. jaanuaril 1991

Vilniuse teletorni juures. Golovatovi arvates „püüavad Leedu võimud siiamaani, 20 aastat võtta vastutusele inimesi, kel pole toimunuga mingit seost”.

Aleksei Filatov

Alfa veteranide ühendus

„Augu rõngassaiast võivad nad kätte saada, aga mitte Golovatovit,” kirjutas Filatov oma blogis. „Keegi ei kahelnud selles, et Golovatov vabastatakse. Milles on tema süü? Selles, et ta täitis käsku? 1991. aastal täitsime me kõrgema ülemjuhataja käsku. Me olime sõdurid. Me elasime ühtses riigis ja Leedu oli selle osa. Tema iseseisvust ei olnud veel keegi tunnustanud, ammugi mitte riigi juhtkond.”

Michael Spindelegger

Austria välisminister

„Ta [Leedu välisminister Audronius Ažubalis] ütles mulle, et see on Leedu vana haav. Ma mõistan seda ja ka seda, et kõnealuses küsimuses tuleb ilmutada erakordset peenetundelisust. Kuid isegi see, kui riivatakse vanu haavu, ei muuda tõsiasja, et olemas on õiguslike protseduuride põhimõtted, mida tuleb järgida,” seletas välisminister Brüsselis ajakirjanikele. „Kui tegemist on seadusliku otsusega, tuleb seda austada.”

„Me oleme õigusriik, kus otsuseid võtavad vastu sõltumatud õigusinstitutsioonid.”

Austria otsus – EL-i häbiplekk

Vladimiras Laucius

Leedu politoloog

See on pretsedenditu juhtum, mis annab tunnistust mitte ainult EL-is juurduvast õiguslikust nihilismist ning austuse puudumisest Leedu ja tapmisohvrite vastu, vaid ka häbiväärsest Venemaa ees koogutamisest.

Ainult naiivsetele inimestele või Vene propaganda ohvritele võib ju tunduda, et austerlased ei käitunud nii soovist Kremlit teenida, vaid mõnel muul, palju väärikamal põhjusel. [- - -]

Võib-olla peaksid EL-i õigusalaseid nõudmisi järgima vaid sellised teisejärgulised maad nagu Leedu? Võib-olla Hitleri kodumaa Austria, mille linn Amstetten tühistas alles hiljaaegu Adolf Hitleri aukodaniku tiitli, kuulub valitute klubisse, aga Leedu mitte? Võib-olla kehtibki EL-is George Orwelli „Loomade farmi” maksiim „kõik on võrdsed, aga sead on võrdsemad”? [- - -]

Õigus oli endisel vene dissidendil Vladimir Bukovskil, kelle meelest EL on hilise sovetismi produkt, vahend ristamaks Euroopat ja Venemaad künismi ja amoraalse pragmatismi alusel. Austerlaste otsus mitte anda Golovatovit Leedule välja kinnitab seda veel kord. Vene gaas võitis taas kord EL-i moraali. Õigus oli ka Vytautas Landsbergisel, kelle meelest on Euroopa kaotanud oma tee. 

Lõpuks tehakse järeldused

Aleksandr Podrabinek

Vene inimõiguslane

Lõpuks öeldakse kõikvõimalikke viisakusi ja jäetakse ütlemata see, mis on niigi kõigile selge: 60 protsendi maagaasi impordi Austriasse kindlustab Venemaa. Riikidevaheline skandaal möllab veidi ja raugeb, seejärel tehakse vastavad järeldused.

Leedu veendub, et tema euroliidu partnerid on head niikaua, kuni ei satu ohtu nende sõbra- ja ärisuhted Venemaaga.

Austria teeb halva mängu juures head nägu ja vaevalt loobub oma ajaloolisest harjumusest istuda korraga kahel toolil.

Venemaa saab järjekordselt kinnitust, et energiadiktaadil on kõikevõitev jõud, ja naerab lääne demokraatia kurikuulsa õiguse prioriteedi üle.

Golovatov ja seltsimehed on edaspidi ettevaatlikumad, sest saavad aru, et mõnel teisel maal võib fortuuna neile ka selja keerata. Elukutselised tapjad mõistavad, et kodumaine tšekistlik võim ei

anna neid ära, mida tahes nad poleks teinud minevikus või teeksid tulevikus. [- - -]

Venelased ei tee enda jaoks mingeid uusi järeldusi. Sellega, et riigi teenistuses olevad tapjad on meil karistamatud, oleme juba ammu harjunud.

Ka Vilniuse veresauna eest vastutav Mihhail Gorbatšov ei saa sellest loost ilmselt mingit õppetundi.

Allikas: grani.ru