Venemaa nüüdisaegse arengu instituudi juht Igor Jurgens loodab, et praeguse kriisi ajal see vaikiv kokkulepe muutub. „Heaolu väheneb, järelikult peab võim vabaduste sfääri laiendama,” ütles ta. Eelkõige tuleks tema arvates suurendada sõnavabadust.

Jurgensi sõnul annavad te­ma optimismile alust mitmed märgid.

Esiteks mainis ta uue parempoolse erakonna Pravoje Delo asutamist, kuigi selle juhid pole varjanud, et algatus ja partei loomise juhised tulid Kremlist.

President Dmitri Medvedev võttis vastu opositsioonilise lehe Novaja Gazeta peatoimetaja Dmitri Muratovi ja ühe omaniku Mihhail Gorbatšovi, jätkas Jurgens. Selles ajalehes töötas ka 2006. aastal mõrvatud Anna Politkovskaja. Putin ei kohtunud presidendina kunagi liberaalse pressiga.

Jurgens tõi näiteks veel kvootide suurendamise erakondadele, kes ei pääse duumasse, Ühiskondliku Palati rolli suurendamise seaduseelnõude koostamisel ning selle, et Kreml küsib järjest rohkem eksperdiarvamust tema juhitavalt liberaalselt instituudilt. „Enamik meie dokumente on võimule selgelt ebamugavad,” kinnitas ta.

Enamik on skeptilised

Igor Jurgens on siiski Venemaa eliidi hulgas üks väheseid, kes tunnevad muutuste tuulte puhumist. Sõnavabaduse põhilisteks indikaatoriteks jäävad Venemaal endiselt riigi kolm suuremat telekanalit ning nende saadete sisus pole seni midagi muutunud.

Näib, et ka vähemalt osa ühiskonnast on jäänud seni kriisist puutumata. Moskvas on nädalavahetustel ööklubid ja restoranid endistviisi inimesi täis ja kulutamine käib täie hooga. Venemaa kuulsaim laulja Alla Pugatšova küsib 30–40 minutit kestva esinemise eest erapeol endiselt üle 50 000 dollari ja talle pojaks kõlbav Eurovisioni võitja Dima Bilan 30 000–40 000 dollarit.