Sellest et lisaks meeskonnale leiti laevalt kaheksa Eestist ja Lätist pärit kriminaalse taustaga meest, on teatanud Moskva, kuid koju Arhangelskisse pääsenud aluse meeskond on uurimis­organite käsul vaikinud. Salatsemine on KGB-likul Venemaal tavaline ega tõenda iseenesest veel midagi, nagu ka ajakirjanikele ehk seekord Mihhail Voitenkole varvastele astumine.

Relvad Iraanile?

Kuid kui laeval oli midagi salajast, siis teab seda kinnitada vaid kaaperdatud aluse omakorda hõivanud Moskva. Venemaa esindajate sõnul polevat sealt aga midagi ebatavalist avastatud.

Venemaal leviv vande­nõu­teooria väidab, et kui laeval veeti tõesti midagi muud, pidi see olema pardal juba Soome saabudes. Sadamate andmebaasi parismou.org järgi läbis alus 17. juulil Kaliningradis rutiinse turvalisuskontrolli, kuid see puudutas peamiselt laeva meeskonna- ja mootoriruume, kaptenisilda ja pealmist tekki. Soome Pietarsaari sadamasse jõudis alus 20. juulil ja väljus sealt puidulastiga kaks päeva hiljem.

Ja nüüd lööb laineid meie oma viitseadmiral Tarmo Kõuts. Lääne-Euroopa Liidu (WEU) piraatlusevastase raportöörina kinnitas ta eelmisel esmaspäeval ilmunud ajakirjale Time, et peab kõige loogilisemaks järelduseks Iisraeli sekkumist laeva teekonda. Time tugines ka Vene ajakirjanikele Mihhail Voitenkole ja Julia Latõninale, kelle väitel võis tundmatu laadung olla suunatud Lähis-Itta.

Eilne Briti ajaleht Sunday Times toetas Kõutsi seni vande­nõu­teooriana kõlanud seisukohta, tuginedes oma anonüüm­setele allikatele Venemaal ja Iisraelis. Artikli järgi teavitas Iisraeli luureteenistus Mossad Vene võime, et laeval on S-300 raketiseadeldised, mille Vene all­ilmategelased olevat müünud Iraanile. Venemaa presidenti Dmitri Medvedevit võis sundida sõjalaevu Arctic Sea kannule saatma just soov relvakaubitsemisskandaal summutada. Moskva allikad oletasid, et Mossad võis korraldada laevale tähelepanu juhtimiseks ka kaaperdamise, mis andis ajendi Vene mereväe „päästemissioonile”.

Kuid kui küsimus on õhutõrjerakettides, siis võib Putini-aegsel Venemaal välistada nende kaubitsemise kuritegelike rühmituste kaudu. Samal ajal jälgivad Iisrael ja USA erilise hoolega igat kaupa, mis otse üle Kaspia mere Venemaalt Iraani jõuab. See õigustaks suurt ringi.

Juba kaaperdamisdraama ajal kõlas väiteid, et laev istus tõesti sügavamalt vees, kui peaks põhjustama alusele pandud 6700-kuupmeetrine Stora Ensole kuuluv puidulast. Teadaolevalt jõudsid kaaperdajad laevale kummipaatidega, mis peaks välistama sel moel raskerelvastuse pardale toimetamise. Ka narkolast on ilmselt välistatud, samuti tuleb pidada esialgset teadet nn narkoreidist pigem omanike eksitamiseks.

Üks Komsomolskaja Pravda 28. augustil küsitletud, kuid anonüümseks jäänud 1. järgu laevakapten pidas küll võimalikuks, et alusel võisid olla S-300 kompleksi raketid (pikkus seitse meetrit – toim) või H-55 tüüpi raketid (pikkus kuus meetrit), kuid raketikompleksi mahutamine laevale oleks olnud võrreldav „raudkangi surumisega hambapastatuubi”. Ajalehe allikas imestas: „Milline idioot laadiks Kalinin­gradis alusele S-300-d, sõidaks nendega piiri- ja tollikontrolli kaudu Soome sadamasse, peidaks nad puidulasti alla ja seejärel, taas piiri- ja tollikontrolli kaudu, sõidaks ookeanile.”

Iisrael on varem laevu kaaperdanud

••    Omaette teema on siiski, kas Mossad on Venemaa ja Eesti vanglatest kriminaale värva­nud või tuleb nende kaheksa mehe rollile hoopis kolmandat põhjendust otsida.

••    Relvad laeval ja Iisraeli pahameel on võimalikud, kuid miks ja kelle tellimusel asusid venelastest kantpead laeva venelastest meeskonda peksma, see teadmine on praegu peidetud Lefortovo vanglaseinte taha.

••    Mossadi „karvase käe” legend ringles Venemaal juba enne Kõutsi intervjuud, kuid nüüd tsiteerib enamik maailma meediast allikana just teda.

••    Iisrael on varem laevu kaaperdanud küll: novembris 1968 kadus teekonnal Antwerpenist Genovasse kaubalaev

Scheersberg A. 15 päeva hiljem ilmus alus välja Türgis, kuid uraanikontsentraadi last oli läinud. Iisraeli tuumaprogramm hankis nii Mossadi abil omale toorainet.

••    2002. aastal hõivas aga Iisraeli armee aluse Karine A, mis toimetas Palestiina omavalitsusalale Katjuša rakette.