Kui pisike Pluuto ei ole planeet, siis kuidas tuleks liigitada Pluutost kaugemal olev ja samal ajal peaaegu et Maa-suurune taevakeha? See küsimus võib tekkida, kui Kobe ülikooli teadlaste kompuuterarvutused osutuvad õigeks. Nende kohaselt seletaks nn Kuiperi vöö paljusid ilminguid suure taevakeha olemasolu Päikesest palju kaugemal, kui Pluuto seda on.

Kuulsaim Kuiperi vöö objekt on Sedna, mis on Päikesest kolm korda kaugemal kui Pluuto ja tiirleb orbiidil, mis ulatub 80– 100 astronoomilise ühikuni (aü – Päikese kaugus Maast). Jaapani teadlaste arvestuste kohaselt seletaks nii Sedna kui ka teiste Kuiperi vöö objektide liikumist suure – kuni 70 protsenti Maast – taevakeha olemasolu 100–200 aü kaugusel Päikesest, kirjutas netiväljaanne space.com.

Plutoidid

See võiks olla hüpoteetiline planeet X, millest on rääkinud nii teadusfantastid kui ka teadlased. Kuid rahvusvahelise astronoomialiidu (IAU) läinudnädalase otsuse kohaselt ei saaks seda planeediks nimetada. Seda juhul, kui teadlased jõuavad üksmeelele, et Neptuunist kaugemale jäävad taevakehad on plutoidid.

2006. aastal tegi IAU vastuolulise otsuse, kuulutades Pluuto kääbusplaneediks. Paljud astronoomid polnud sellega päri ning nüüd paistab veelgi enam olevat neid, kes ei lepi, et uus, plutoidi nimetus antakse Pluutole ja Erisele ning tulevikus tuvastatavatele taevakehadele.

IAU nimetas plutoidiks Neptuunist kaugemal olevad taevakehad, mis tiirlevad ümber Päikese ja on piisava massiga gravitatsiooni tekkimiseks ning peaaegu sfäärilise kuju võtmiseks, kusjuures nad ei ole puhastanud oma lähikonda mittesfäärilistest väiksematest taevakehadest.

Äkki tuleks siis Pluuto asemel planeediks nimetada Ceres? Plutoid see ei ole, sest asub Marsi ja Jupiteri vahel asteroidivöös. Asteroid vist ka mitte, sest on üm-margune nagu planeet. IAU liigitab selle kääbusplaneediks.