Konfliktipiirkonnas Kashmiris on viimase kuu jooksul toimunud mitmeid meeleavaldusi ning vägivallaakte. Protestiavalduste põhjustajateks on kahe naaberriigi – India ja Pakistani – rahvaste omavaheline vaenutüli, vahendab CNN.

Kashmir on jaotatud India ja Pakistani vahel ning kuna ühtegi piirilepet ega vaherahu siiani sõlmitud ei ole, on soov piirkond oma territoriaalseks alaks kuulutada kaasa toonud mitmeid veriseid kokkupõrkeid.

Valdav osa Kashmiri elanikkonnast on islamiusulised, kes sooviksid ühineda Pakistaniga või kuulutada Kashmir iseseisvaks. Meeleavaldusi alustas aga hindude valitsus katsega püüda vaidluse all olevat maad ametlikult India territoriaalseks üksuseks kuulutada.

Esmaspäeval avaldasid oma pahameelt ka kohalikud puuviljamüüjad, kuna hindudest protesteerijad püüdsid takistada saagi toimetamist India turule ning olid seetõttu sinna viiva kiirtee blokeerinud. Vahejuhtum lõppes järjekordse demonstratsiooniga.

Politsei andmetel on kahepäevaste protestiavalduste käigus viga saanud ligi 200 inimest.

India esindaja konfliktipiirkonnas on esitanud palve demonstratsioonide lõpetamiseks Kashmiri pealinnas Srinagaris ning avaldanud ka kaastunnet peredele, kes on kaotanud oma lähedasi.

Varasemalt on vaidlusalune maa kahe naaberriigi vahel tõsisemaid kokkupõrkeid põhjustanud juba kolmel korral. Põhiküsimus – kellele kuulub Kashmir – on veel aga siiani lahendamata