„Laiemad õlad on kasulikud, viimaks Soome tõusule ja tegemaks Soomest üht tugevaimat majandust maailmas,” vahendas Helsingin Sanomat peaministrikandidaati. „Selline laialdane baas tagab piisava enamuse parlamendis. See on küllalt lai põhi, mida igaüks saab pidada enda omaks.” Kuueparteilisel koalitsioonil – lisaks eelnimetatutele ka sotsiaaldemokraadid – oleks 200-kohalises parlamendis 126 kohta.

Kataineni sõnul on uue valitsuse kõige tähtsamateks ees-märkideks majanduskasv ja töö-hõive, seejuures just nooremale põlvkonnale tähelepanu pöörates, aga ka vaesuse vähendamine. Katainen rõhutas, et ükski valitsusliitu astuv erakond ei saa „püsivalt vabu käsi”, oponeerimaks ülejäänud valitsusparteide poliitikale. Rõhk oli sõnal „püsivalt”, mis peaks viitama võimalusele, et üksikutes küsimustes võib mõni valitsuspartei ka valitsuses eri meelt jääda. Selleks võib olla näiteks Portugali abipakett, mille vastu seismine viis Põlissoomlased valitsuskõnelustelt.

Ikka see Portugali küsimus

Ka loodavas valitsusliidus on erakond, mille suhtumine nii Portugali laenurahastamisse kui ka euroala stabiliseerimismehhanismidesse laiemalt on negatiivne. See on eelkõige sotsiaaldemokraatide soovil kaasatud Vasakliit, mille esimees Paavo Arhinmäki on öelnud, et kui Portugalile antavad garantiid tulevad parlamendis hääletusele, ei jää tema partei erapooletuks, vaid hääletab vastu.

Roheliste kaasamiseks ei näinud „ületamatuid takistusi”. Roheliste üks tingimusi on sotsiaalse turvalisuse suurendamine, pidades silmas tööturutoetusi ja madalaimate lapsehooldustoetuste tõstmist. Neid peab tähtsaks ka Vasakliit.