"Elu on jumala kingitus ning kiriku seisukoht on, et selle kingituse üle pole õigust kellelgi otsustada, kaasa arvatud haigel inimesel endal," teatas Di Noia.

Viimatine Vatikani seisukoht on tingitud aastaid kestnud debatist, mis sai alguse pärast eelmise paavsti Johannes Paulus II poolt vegetatiivses seisus inimese toitmise lõpetamise hukka mõistmist, vahendab Reuters.

Johannes Paulus II avaldas oma seisukoha 2004. aastal, kui USA-s käis elav debatt Terry Schiavo saatuse üle, kelle aju oli parandamatult kahjustatud. Kiriku seisukohad jäid toona kaotajaks ning Schiavo ühendati toitevoolikutest lahti ning ta suri 2005. aastal.

Mõned katoliku haiglate töötajad on siiani Johannes Pauluse seisukohtades kahtlevad ning leidsid, et see on vastuolus kristliku õpetusega.

Samuti kaheldi toona ka Johannes Pauluse enda tervislikus seisundis ning arvati, et antud kõnes võisid olla abiliste mõjud väga suured.

Bioeetikud olid vastu tingimusteta toitmistorude kasutamisele, sest nende arvates võib ajusurmas inimesi hoida küll elus, kuid see oleks vale nii patsiendi kui ka perekonna suhtes,