Protest, milles osales venelaste Üksmeele Keskus, oligarhide blokk Hea Läti Eest ja Ventspilsi linnapea Aivars Lembergs, ei suutnud uut Läti valitsust kohe esimesel nädalal lõhki ajada. Kuid palju puudu ei jäänud – Lembergs oskas valitsusliitu kuuluva Põllumeeste ja Roheliste Liidu nii tõhusalt vaidlema ajada, et osa neist hääletas pigem tühja.

Poolt 36 häält, vastu 51, erapooletuid 12 – umbusaldushääletus välisminister Girts Valdis Kristovskise vastu kukkus eile seimihääletusel läbi. Poolt hääletas selle algataja, venelastest ja vasakpoolsetest koosnev valimisliit Üksmeele Keskus (seimis 29 kohta) ja „oligarhe” Andris Škelet ja Ainars Šlesersit ning ekspresident Guntis Ulmanist ühendav valimisliit Hea Läti Eest (kaheksa kohta).

Russofoobne kiri

Vastu oli peaminister Valdis Dombrovskise juhitav valimisliit Ühtsus (33 kohta) ja rahvuslaste ühendus Kõik Lätile! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK (8 kohta). Paraku valitsusliitu kuuluv Põllumeeste ja Roheliste Liit (ZZS, 22 kohta) läks selles küsimuses lõhki, ennekõike nende kulisside taga niite tõmbava Lembergsi tõttu, kes otsustas hakata Kristovskist kukutama. Ja hääletusel jäid pooled ZZS-i liikmed erapooletuks, vältides valitsuse kukkumist, kuid näidates oma jõudu.

Põhjus, miks välisministrit kukutama hakati, oli küll veidi kummaline. Välislätlasest arst Aivars Slucis, kes töötab neuroradioloogina USA-s Minnesotas asuvas haiglas, oli saatnud Kristovskisele kirja, mida Üksmeele Keskus tõlgendas russofoobseks. Kristovskis olevat vastanud sellises sõnastuses, millest loeti välja, nagu ta oleks Slucise muret jaganud.

Valitsusse kuuluv Kodanike Liit viskas igatahes Slucise oma parteist välja, kuigi üks selle liidreid, endine eurovolinik Sandra Kalniete pidas kogu rünnakut laimukampaaniaks nende partei vastu. Ka peaminister Dombrovskis teatas Tallinnas antud pressikonverentsil, et tema arvates on kogu rünnak vaid fabritseeritud katse välisministrit kukutada.

Kristovskis (48) on juba kogenud poliitik, ta on olnud varem siseminister (1993–1994) ja kaitseminister (1998–2004). Seimis on ta varem esindanud parteisid Läti Tee ning Isamaale ja Vabadusele / LNNK. 2004–2009 esindas ta viimast ka europarlamendis, kuid lõi sellest parteist lahku ja 2008. aastast alates juhib liberaalset parteid Kodanike Liit. 3. novembrist alates on ta Läti välisminister.

Vahetult pärast oktoobri alguses toimunud seimivalimisi teatas Läti president Valdis Zatlers, et uus valitsus peab olema võimalikult stabiilne. Esimene tugev torm elati küll üle, ent kõik märgid näitavad, et Kristovskisele osaks saanud rünnak ei jää viimaseks.

Kiri ookeani tagant

•• Iseasi, kui tõsiselt Aivars Slucise (72) liialdavaid avaldusi peaks võtma, kuid seekord üritati sellest teha üleilmset skandaali ja peaaegu suudeti Lätis esile kutsuda uus poliitiline kriis.

•• Slucis kuulutas, et arstina on tal raske kohelda venelasi samamoodi kui lätlasi, mille peale Facebooki kaudu langes protestirünnaku alla ka tema tööandja USA-s.

•• Peamine, mis Läti venelasi marru ajas, oli muidugi Slucise soovitus vaidlustada alates 1991. aastast muulastele antud kodakondsus ja asuda neid Lätist välja tõrjuma.

•• Slucise ettepanek küll ei sisaldanud üleskutset küüditamisteks, vaid soovitust panna Vene saatkonna ette silt, kus asub Venemaale tagasirändamise kontor – sest Moskva maksab igale koju naasvale venelasele 2000 latti peo peale.

•• Nn oligarhid said Slucise peale vihaseks ennekõike seetõttu, et Slucise arvates tuleks „1000 suurimat varast” vangi panna, sh „Škele, Godmanis, Kargin, Šlesers, Kalvitis, Aldermane”.