Richard Nelson Williamson pole ristitud katoliiklane. Anglikaani perekonnast pärit inglane pöördus roomakatoliku usku alles 1971. aastal, kui ta oli 31-aastane. Ent 17 aastat hiljem sai mehest üks võtmeisikuid konfliktis Vatikani ja 1970. aastal asutatud Pius X preestritevennaskonna (SSPX) vahel.

1988. aastal pühitses SSPX-i rajaja Marcel Lefebvre neli oma järgijat piiskopiks ilma paavsti nõusolekuta. Tagajärjeks oli tseremoonial osalenud kuue mehe kirikuvande alla panek Johannes Paulus II korraldusel. Nüüd võttis Benedictus XVI neljalt vaimulikult kirikuvande maha.

Kuid skandaal puhkes hoopis Rootsi televisioonist, kes lasi novembris Williamsoniga tehtud intervjuu eetrisse täpselt samal päeval, kui paavst oma otsuse langetas.

Williamson ütles SVT-le, et tema arvates polnud Teise maailmasõja aegsetes koonduslaagrites gaasikambreid, kus oleks inimesi hukatud. Temale piisab teadmiseks sellest, et ta on lugenud mõningaid raamatuid, mis gaasikambreid eitavad, täpsustas mees nüüd ajakirjale Spiegel.

SVT väidab, et intervjuud avaldades polnud nad kuulnud paavsti amnestiast. SVT ajakirjanik Ali Fegan tegi intervjuu, teades Williamsoni vaateid, mida ta oli väljendanud 1989. aastal. Vatikan süüdistas telekanalit aga sihilikus paavstivastases kampaanias.

Williamson kaotas koha

Skandaal paisus äärmise piirini, Saksamaa kantsler Angela Merkel avaldas paavstile protesti holokausti eitaja kirikuvande alt vabastamise üle. Saksa prokuratuur algatas Williamsoni vastu kriminaalasja. SSPX pidi aga lõpuks oma liikmele selja keerama ja vallandas ta Argentinas asuva La Reja vaimuliku seminari rektori kohalt.

SSPX asutati katoliku kirikus teisitimõtlejate rühmitusena, mis ei olnud nõus tunnistama Vatikani teise kirikukogu (1962–65) alustatud reforme. Kogu vennaskonda holokausti eitamises küll süüdistada ei saa, seda enam et nende rajaja Lefebvre’i isa hukkus natside koonduslaagris.

Gaasikambrid

••    Williamsoni seisukoht tugineb nn Leuchteri raportile, mis eitab gaasikambrite olemasolu.

••    Fred Leuchter on paraku 1943. aastal sündinud ameeriklane, kelle teadmine gaasikambritest tugineb vaid sellele, et ta ei leidnud 1988. aastal Auschwitzist võetud proovidest jälgi Zyclon-B gaasist.

••    Kuus aastat hiljem avastasid Poola teadlased siiski sealt tsüaniidi­jälgi.

••    Holokausti eitajate väide, et gaasikambreid polevat olnudki, salgab maha inimeste tunnistused, kes on kirjeldanud Nürnbergi tribunali ees üksik­asjalikult oma kokkupuuteid gaasikambritega.

••    Gaasikambrite kasutamist tunnistas toona ka Auschwitzi laagri endine ülem Rudolf Höss. Hinnanguliselt hukati sel moel 1,2 miljonit inimest.