Kliima soojenedes nihkub ka metsapiir ülespoole. Seni madalamal mägedes elanud loomad kolivad kõrgemale. Pikal pole aga enam kuhugi minna.

US Journal of Mammalogy’s avaldatud uurimistöö põhjal on pika 25 elupaigast kadunud ligi 30 protsenti loomi. Pika elupaigad on igasugu kõrvalmõjude eest ülihästi kaitstud, ka on loomal vähe looduslikke vaenlasi.

Teadlastel ei ole õnnestunud leida peale üleilmse kliimasoojenemise ühtegi muud põhjendust pikapopulatsiooni vähenemisele.

Uurijate kinnitusel on pikad kliimamuutuse suhtes eriti tundlikud, sest nad suudavad elada vaid niisketes ja jahedates tingimustes, sellised paigad kaovad aga kliima muutudes esimestena. Põhiliselt on pikad aktiivsed varahommikuti, tegutsedes siiski peaaegu öö-päeva ringi. Vaid vahetult pärast päikeseloojangut lubavad nad endale lühikese pausi.

Uurimisrühma juhi Erik Beeveri sõnul on pikade kadumine ärevust tekitav märk, sest viitab pöördumatuile muutustele alpiinseis ja subalpiinseis ökosüsteemides.

Maailma Looduse Fondi (WWF) Suurbritannia kliimamuutusprogrammi juht Caterina Cardoso hoiatab, et pika väljasuremist põhjustav kliimasoojenemine muudab maailma varsti ka inimesele endale elamiseks täiesti kõlbmatuks.