President Barack Obama korraldusel vabastas USA merevägi üleeile õhtul piraatide käest kaubalaeva Maersk Alabama ameeriklasest kapteni Richard Phillipsi. Snaiprikuulid niitsid kolm piraati surnult maha, kuid neljas pääses eluga, sest oli haavatuna juba enne USA sõjalaevale toimetatud ja nüüd ähvardab teda kohus Ühendriikide pinnal.

Prantsuse eriüksuse rünnaku tulemus oli eelmisel nädalal tunduvalt kehvem, kuna vabastatud jahtlaeva omanik hukkus koos kahe kaaperdajaga ja on tõenäoline, et teda tabanud kuul pärines just prantslase püssist.

Piraatlus on Somaalia rannikul tänavu uuesti elavnenud ja seda pole suutnud vähendada ei Etioopia katsed luua uut keskvõimu, kohalike klannivanemate vahenduspüüded ega ka arvukate välismaiste sõjalaevade saabumine Aafrika sarve lähedale.

Kohal on Vene laevastiku alus, nagu ka USA ja mitme Lääne-Euroopa riigi omad. Detsembris loeti kokku 25 riiki, mis on piraatlusega võitlemiseks oma laevu Somaalia esisele saatnud, veebruaris lisandus neile Norra. Kuid tulemusi pole see relvade koondumine seni eriti andnud.

Eelmisel aastal teatas võidust India merevägi, kui oli oletatava piraatide aluse põhja lasknud, hiljem selgus paraku küll, et kaaperdatud Kiribati kalatraaler uppus koos pantvangidega.

Piraatidele miljonid

Tankilaadungit vedanud kaubalaeva Faina kaaperdamine mullu septembris tekitas viis kuud kestnud vastasseisu, kus alust piirasid nii Vene fregatt kui ka USA destroier, kuid piraadid pääsesid ikka minema 3,2 miljoni dollari lunarahaga.

Kaubalastide suur maksumus ongi taganud selle, et laevade operaatorfirmad eelistavad sõjaväelise sekkumise asemel pigem nõutud lunaraha ära maksta, ka pääseb enamik pantvange tänu sellele eluga, kuid arvestades, kui jõukaks on võimalik piraatlusega saada, julgustab see üha uusi somaallasi (aga ka muid sealtkandi nooremaid mehi) hõlptulu eelistama.

Eile ähvardas piraatide pealik Abdi Garad ameeriklasi oma kaaslaste tapmise eest koguni kättemaksuga.

Sügisest alates

Kaheksa kuud

piraatide küüsis

•• Augustist seisab Somaalia esisel piraatide hõivatud Nigeeria puksiir Yenegoa Ocean. Fosforhappe lastiga Filipiinide tanker Stolt Strength viibib samas olukorras alates novembrist, nagu ka Chemstar Venus.

•• Jaanuarist piraatide kontrolli all oleva Panama lippu kandva tankeri Sea Princess II omanikud olid juba nõus lunaraha maksma, kuid piraadid polnud selle üleandmise meetodiga nõus. Söelastis kaubalaev Saldanha langes piraatide kätte veebruaris ja ootab ikka veel oma saatuse selgumist.

•• Kuid märtsis algas piraatide hooaeg nähtavasti uue hooga: kaaperdati või rünnati vähemalt 12 suuremat laeva, aprillis on nimekirja kantud juba üheksa alust.