„Kui Tiik on ametisse nimetatud, pühendub ta Moskva ja Tallinna vaheliste normaalsete suhete elustamisele, kuna Venemaa on ilmselt muutmas oma suhtumist Balti riikidesse ja Eesti majandus on möödunudaastase konflikti tõttu suuri kahjusid kannatanud,“ kirjutab Kommersant.

Ajalehe hinnangul olid Marina Kaljuranna Moskva-aja tipphetked pronkssõduri teisaldamise järgsete konfliktide ajal. „Noored ründasid tema autot, kuid saadik näitas üles julgust ja paindumatust,“ kirjutab Kommersant.

„Vahepeal on nad Tallinnas nähtavasti otsustanud Moskvaga soojemaid suhteid luua, kuna Pronkssõduri konflikt riisus Eesti majanduselt kuni 40% riigieelarvest. Esimene samm suhete paranemise suunas võibki olla Venemaal negatiivseid tundeid tekitava saadiku asendamine,“ kirjutab Kommersant.

Eesti riigieelarve kahjude kokkulöömisel on Kommersant veidi eksinud. Eesti andmetel ei riisunud Pronksiööd meie riigieelarvest 40%: kahjusid hinnatakse tegelikult veidi üle 7% eelarvest.  Tõsi, ka arv 40 tuleb ette, kuid seda seoses transiidiga: 40% vähenesid Eesti raudtee kaubavedude mahud pärast Pronksiööd.

Eesti välisministeerium Tiigi võimalikku saadikuametit ei kommenteeri

„Seni kuni president ei ole uut saadikut ametisse nimetanud, seni seda nime ei avalikustata,“ sõnas välisministeeriumi esindaja Lauri Matšulevits Päevaleht Online’ile.

2005. aastast Moskva suursaadikuna töötava Marina Kaljuranna ametiaeg lõpeb tänavu augustis.

Kommersandi väitel võimalikuks uueks suursaadikuks saav Simmu Tiik on praegu välisministeeriumi 3. poliitikaosakonna peadirektor. Kolmas osakond tegeleb Ida-Euroopa, Aasia, Aafrika, Ameerika ja Vaikse ookeani piirkondadega.

Tiigile poleks saadikutöö uus valdkond: ta esindas Eestit Iiri Vabariigis 2003.- 2006. aastal.