Totalitaarsete ideoloogiate esindajate läbi toime pandud kuriteod mõistetakse hukka 20. sajandil lõhestatud Euroopa ühendamist käsitlevas deklaratsioonis, vahendas Kauno Diena.

Deklaratsiooni vastuvõtmist taunis ainsana Venemaa esindaja Aleksandr Kozlovski.

"See on mulle ja venelastele solvav," ütles Kozlovski. "Me peame seda organisatsiooni muutma. Selle eesmärk peaks olema koostöö, mitte lõhestamine."

Seimi esimees Arūnas Valinskas pidi delegaatidele tõestama, et kommunistlik okupatsioon, mille all Leedu ja teised Balti riigid kannatasid, pole kuulujutt, vahendas portaal Lrt.ru

"See pole kuulujutt," ütles ta. "Mõned inimesed ei tulnud siia füüsiliselt, vaid vaimselt pimedatena."

Vilijos Aleknaitės-Abramikienės rõhutas omakorda vajadust mäletada ajalugu.

"Me peame mäletama õpetlikku ja valusat ajalugu," väitis Aleknaitės-Abramikienės, kelle sõnul on inimestevaheline umbusaldus põhjustatud eelkõige Molotov-Ribbentropi pakti poolt.

Deklaratsioon julgustab lisaks totalitarismi hukkamõistmisele avama arhiive, võitlema ksenofoobiaga ja agressiivse natsionalismiga. Deklaratsiooni järgi on taunitavad meeleavaldused, kus kasutatakse natsismi ja kommunismi sümboleid, samuti neid sümboleid propageerivad äärmusliikumised.
Deklaratsioon kutsub ka OSCE liikmesriike üles pöörama rohkem tähelepanu inimõiguste järgimisele.

Lisaks võttis assamblee vastu ka sõltumatu energeetikasektori arendamise deklaratsiooni, mis näeb ette energiaallikate mitmekesistamist Euroopas.