Valimiste eel kinnitasid nii valitsevad kommunistid kui opositsioon, et loodavad võitu, teatas AFP. Jõudude vahekord 101 liikmelises parlamendis on äärmiselt oluline, kuna parlament valib enne 8. juunit ka presidendi ja praeguse riigipea Vladimir Voronini teine ametiaeg saab läbi.
"Me ehitame euroopalikku Moldovat," rääkis aastast 2001 riiki valitsev Voronin hääletamise järel ajakirjanikele. "Ma hääletasin Moldova ja moldovlaste arengu poolt."


Kommunistid soovivad läheneda Euroopale, kuid samas säilitada sidemed Moskvaga.
Liberaaldemokraatide juht Vlad Filat loodab aga, et Moldovast saab demokraatlik riik, kus austatakse inimõiguseid.
Kommunistid edestavad viimaste arvamusküsitluse järgi teisi erakondi ülekaalukalt, kuid samas toetavad neid valdavalt pensionärid. Nooremad moldovlased eelistavad aga liberaalseid parteisid. Paljudes valimisjaoskondades oli täna pidulik õhkkond, mängiti muusikat ja jagati tasuta toitu.
"Mina ja mu naaber hääletasime kommunistide poolt, sest me tahame stabiilsust," selgitas 72-aastane Paraskovja Lupultšuk. "Kommunistid tõstavad meie pensione."


31-aastane Nikolai Damaskin aga toetas liberaaldemokraate.
"Me ei taha, et pensionärid otsustaksid meie saatust," lisas ta.

Euroopa Liidu vaatlejana viibib Moldovas Europarlamendi saadik Marianne Mikko, kelle sõnul võib valimiste korraldamisega rahule jääda.
"Kõik oli hästi ette valmistatud," kinnitas Mikko. Valimiste korraldamise kohta saab öelda vaid kiidusõnu.


Mikko meenutas, et valimiste korraldamine oli tänavu tunduvalt parem kui neli aastat tagasi.
"Me tuvastasime väga vähe rikkumisi," lisas ta. "Valimiste korraldamine oli problemaatiline ainult Transnistria poolel, kus näiteks ei võimaldatud valimiste toimumist president Voronini sünnikohas."
Ta lausus, et kui rikkumisi võib esineda, siis ainult valimiste keskkomisjonis.
Mikko märkis, et seekord võimaldati valimiste läbiviimist isegi vanglates.
"Inimesed olid rahulikud," iseloomustas Mikko kohapealset õhkkonda.

2005. aastal peetud parlamendivalimiste järel sai kommunistid parlamendis 56, Allianss Meie Moldova 22 ja kristlikud demokraadid 11 kohta.
Kui kommunistid ei saavuta valimistel 52 parlamendikohta, moodustatakse uus valitsus koos mõne väiksema erakonnaga.
Uuel parlamendikoosseisul tuleb tegeleda Euroopa ühe tõsisema konfliktikoldega - Transnistriaga. 

Moldova on Euroopa vaeseim riik, kus inflatsioon on 17 protsenti ja kolmandik rahvastikust elab allpool toimetulekupiiri.