Kirjutage meile online@epl.ee ja avaldage arvamust kommentaariumis!


Rasestumisvastane tablett, mis toimib nagu SOS-pill, kuid mida võib võtta kuni kuu aega pärast vahekorda, on teaduslikult täiesti võimalik ja oleks ka paljude naiste poolt vägagi tervitatud, ütlesid meditsiinialases teadusajakirjas artikli avaldanud teadlased.

Teadlased tõdevad, et sellise tableti turuletoomine ei pruugi olla edukas, kuna see tekitab ilmselt abordivastastes ringkondades tõsist vastumeelsust. Journal of Family Planning and Reproductive Health Care’is avaldatud teadusartikli autorid loodavad saada rahastust vahekorrajärgsele tabletile, mille mõju on sarnane SOS-pillile. Tabletti võiks kasutada pidevalt ning isegi vaid kord kuus, pärast seda, kui naisel on menstruatsioon ära jäänud. SOS-pilli peab sisse võtma maksimaalselt 72h pärast kaitsmata vahekorda.

“Naine võiks kasutada viljastumisjärgset meetodit plaaniliselt, kord menstruaaltsükli jooksul, hoolimata sellest, mitu korda ta on tsükli jooksul vahekorras olnud,” kirjutasid ameerika ja rootsi teadlased.

“Tableti kasutamine pärast embrüo kinnitumist piirduks mõne korraga aastas, kui naisel on menstruatsioon ära või hiljaks jäänud. Ajaliselt oleks tableti võtmine painlik ning kõige tähtsam on see, et vajadus enne vahekorda rasestumisvastastele vahenditele mõelda jääks ära, mis võib nii naistele kui ka meestele ebamugav olla.”

Kuid sellise tableti puhul on vastuolu ilmne, tõdevad teadlased. Rasedust defineeritakse viljastatud munaraku kinnitumisega emakas. Mõned ringkonnad ei pea õigeks ka viljastatud munaraku kinnitumise takistumist, kuid autorite sõnul on rasedusesse sekkumine “igal juhul abort.”

Abort on legaalne suures osas läänemaailmas ning teatud tingimustel legaalne (näiteks vägistamise ja ohu korral tervisele puhul) ning seda ohutum, mida varasemas rasedusstaadiumis see läbi viiakse. Ligi kolmandik naisi USA-s ning Suurbritannias on teinud oma elu jooksul aborti.

Artiklis väidetakse, et mõned praegu kasutusel olevad rasestumisvastased meetodid toimivad pärast viljastumist, või seda vähemalt osaliselt, näiteks nn “spiraali” puhul.

Innovatsioon pereplaneerimises

Olemasolevad hormonaalsed rasestumisvastased vahendid võivad pikas perspektiivis mõjutada emakat ning vähendada viljastatud munaraku kinnitumise võimalust. Kui SOS-pillid üldiselt takistavad ovulatsiooni, on olemas ka üks versioon, milles on kasutusel sama toimeaine, mida kasutatakse abordiks.

Dr Elizabeth Raymond Gyunity Health Projectist New Yorkis, kes on artikli põhiautor, ütles, et tema ja ta kolleegide üks põhilisi muresid viljastumisjärgsetest meetoditest kirjutamisel on hirm vastuolulisuse ees. Pereplaneerimise ringkonnad ei ole tema sõnul väga tahtnud sel teemal rääkida tahtnud, sest küsimusi kerkib ka olemasolevate rasestumisvastaste vahendite kohta ja see võib omakorda olla probleem.

“Kuid me arvame, et peaksime olema avatud ja hakkama rääkima sellest, kuidas praegused meetodid tõeliselt töötavad ning kuidas see tulevikumeetod võiks töötada, kui seda arendada saaksime. Üldiselt aitaks see meil edusamme teha. Teemade arutamine viib edasi,” ütles Raymond.

Farmaatsiafirmad ei ole teadlase sõnul olnud sel alal eriti innovaatilised. Paljud uued lahendused, näiteks rasestumisvastane implantaat ja naistele mõeldud kondoomid on olnud mittetulundusliku teadustöö tulemused.

Raymond ütles, et kõik naised ei taha võtta igapäevaselt tabletti, eriti, kui nad ei ole regulaarselt vahekorras. “Paljud naised ei ole praegu olemasolevate vahenditega rahul.” On andmeid, mis kinnitavad, et naised sooviksid tablette võtta harvemini, seda ka juhul, kui tegemist on viljastumisjärgse tabletiga, ütles teadlane.

Copyright Guardian News & Media 2013


Eestis on abortide arv üsnagi sarnane USA-le ja Suurbritanniale. Eelmisel aastal oli Statistikaameti andmetel Eestis 14 063 elussündi ning tehti 7915 aborti, s.o. 1,8 elussünni kohta üks abort. Kui abortide ja elussündide arvud kokku panna, oleks abordid moodustanud umbes 36% rasedustest.

Head naislugejad, kuidas suhtute teie võimalusse võtta rasestumisvastast tabletti vaid kord kuus? Kas teie arvates on fakt, et tegemist oleks viljastumisjärgse meetodiga (s.o. tehniliselt abort), probleemne?

Kirjutage meile online@epl.ee ja avaldage arvamust kommentaariumis!