Sildi kirjaga „Ei tööta” soovitas lennujuhtimiskeskus rahvusvahelise kosmosejaama meeskonnal panna tualeti uksele, kuni see ära parandatakse. Õnneks pole hädaolukord päris hull, sest peamine tualett on läinud küll seni teadmata põhjusel rikki, kuid kosmosejaamas on üks varutualett ning parajasti sellega ühenduses oleval süstiklaeval Endeavour samuti tualett.

Kuid tualetisaba võib siiski tekkida, sest kosmosejaamas on praegu rohkem inimesi kui eales varem – süstiku kuueliikmeline meeskond ja seitse kosmosejaama asukat. „Me ei tea veel probleemi ulatust,” ütles lennudirektor Brian Smith NASA juhtimiskeskusest, lisades, et tualeti­probleem ei ole praegu peateema. 

Kriisiplaan

Paika on pandud plaan, mille kohaselt Endeavouri meeskond üldjuhul kasutab oma tualetti, ülejäänud aga varutualetti, mis asub Venemaa valmistatud moodulis Zvezda. NASA kinnitusel on viimase varuna olemas ka kogumiskotid, mida kasutati juba Kuu-lendude ajal Apollodel. Häda on aga ka selles, et Endeavour ei saa kosmosejaama külge kinnitatult n-ö paaki tühjendada.

Mitme miljoni dollari eest Venemaal valmistatud peamine tualett lennutati taevasse eelmisel aastal ja paigutati kosmosejaama USA sektsiooni. Selle aasta algupoole aga puhkes kosmoses tualetitüli, kui Vene kosmonaut kaebas, et tal ei lubata enam käia USA poolel asuvas tualetis, sest Venemaa ei tasuvat selle kasutamise eest.

Rahvusvaheline kosmosejaam Alfa

Vene ja USA koostöös ehitatud

•• Rahvusvaheline kosmosejaam on külma sõja aegsete kosmosejaamade edasiarendus, mida hakati ühistöös ehitama 1998. aastal. Valmis peaks jaam saama 2011. aastaks, mil lõpetatakse ka USA kosmosesüstikutega tehtavad hoolduslennud.

•• Projekti on kaasatud enamik suuremaid kosmoseagentuure nagu NASA, Venemaa, Jaapani, Kanada, Brasiilia ja Euroopa kosmoseagentuur. India ja Hiina on seni kõrvale jäetud.

•• Maalt on kosmosejaam vahel ka palja silmaga näha ja teeb ühe päevaga Maale peale 15,7 tiiru.

Alates 2000. a novembrist on kosmosejaam olnud pidevalt mehitatud.