Rahvusvahelise kosmosejaamaga põkkumist takistas aga ees olnud USA kosmosesüstik Endeavour.

Enne üleeilset Vene kosmoseraketi starti oli USA kosmoseagentuur NASA lõpuks andnud oma heakskiidu California miljonäri ja kunagise kosmosetehniku Dennis Tito “turismireisile”. Ometi tekkisid Tito lennu suurimad tõrked just seoses NASA juhitava kosmosesüstiku venima hakanud missiooniga rahvusvahelisel kosmosejaamal.

KOSMILINE KÄEPIGISTUS. Algselt 11 päevaks orbiidile läkitatud kosmosesüstiku Endeavouri meeskonna ülesandeks oli koostöös moodulil Alfa oleva meeskonnaga kinnitada kosmosejaamale ülimoodsa tehnoloogiaga robotkäsi. Ettevõtmine pidi lõppema tseremoniaalse “käepigistusega” kosmosejaama ja süstiku robotkäte vahel.

Just enne Venemaa kosmoseraketi starti 17,6 meetrise robotkäe Canadarm2 paigutamisel tekitatud tõrked kosmosejaama arvutisüsteemis lükkasid aga edasi nii “käepigistuse”, kui ka Endeavouri õigeaegse lahkumise Alfa küljest. See muutis esialgu võimatuks ka Vene kosmoseraketil Alfaga põkkumise.

SUJUV TURISMIREIS. Sojuzi meeskond teatas eile, et neil on kõik sujunud hästi ja probleeme ei olnud ka 20 miljonit USA dollarit (umbes 350 miljonit Eesti krooni) oma kaheksapäevase reisi eest maksnud Titol. Rakett lähenes kosmosejaamale üha, kuigi esialgu oldi sunnitud vaid piirduma kosmosejaama jälitamisega orbiidil.

Eile teatas NASA, et kosmosejaama arvutisüsteem saadi taas korda ja Endeavour võis kosmosejaama küljest õhtul lahkuda. Täna peaks seega õnnestuma ka Vene raketi põkkumine kosmosejaamaga, mis juba praeguseks suurim senistest kosmosesõidukitest ja –jaamadest.