Del Ponte sõnul olid mitmed Kosovo kõrged ametnikud seotud sadade
vangide tapmisega ning nende organite müümisega, vahendab lefigaro.fr.

Kaheksa aastat Jugoslaavia sõjakuritegusid uurinud Del Ponte kirjutab oma peagi ilmuvas raamatus “Jaht, mina ja sõjakurjategijad”, et Kosovo võimud surmasid süstemaatiliselt sadu serblasi ning müüsid rahvusvahelisel organiturul nende kehaosi.

Kokku oli kannatanuid umbes 300, nende seas naisi. Vange hoiti kinni Kosovo Albaania piiri äärses vanglas, kus neid mitmel korral opereeriti. Organid saadeti Tirana lennujaama kaudu välismaistesse kliinikutesse, kus soovijatele tehti tasulisi organisiirdamisoperatsioone. Vangid aga istusid edasi, kuni nende allesjäänud organeid vaja läks.

Del Ponte sõnul tegelesid organikaubandusega madalama astme ametnikele lisaks ka Kosovo praegune peaminister Hashim Thaçi ning eelmine peaminister Agim Ceku.

Juhul, kui Del Ponte paljastused tõele vastavad, võib see esile kutsuda ulatusliku skandaali. Del Ponte enda sõnul pärinevad tema andmed “usaldusväärsetelt ajakirjanikelt” ning ÜRO ametnikelt, kuid neid ei ole kerge tõestada.

Naise raamat on juba palju lärmi tekitanud tema kodumaal Šveitsis, kus leitakse, et naise paljastused ei sobi kokku tema staatusega, sest enne ÜRO prokuröriks saamist töötas Del Ponte Argentinas Šveitsi suursaadikuna.