Venemaa on teinud Kosovo iseseisvumisest tondi, mis peaks esile kutsuma rahvusvahelise korra krahhi ja ülemaailmse separatistliku verevalamise. Haagis tegutsev Esindamata Rahvaste Organisatsioon, millel on 69 liiget, leiab aga, et Kosovo pretsedent aitab siluda ebakõlasid rahvusvahelises õiguses.

Venemaa sai oma vastusammudele toetust vaid selleks puhuks Moskvasse kutsutud Abhaasia ja Lõuna-Osseetia liidritelt Sergei Bagapšilt ja Eduard Kokoitõlt. Kuid nemadki peavad pettuma, sest Kreml nende iseseisvust siiski ei tunnusta. Serbia katsed Bosnia serblasi uuele mässule õhutada ei kanna nähtavasti vilja.

Kaukaasia emiir

Palju tõenäolisemad on rünnakud Serbiale jäänud aladel elavate SandÏaki muslimite ja Presevo albaanlaste vastu, kui valitsus olukorda rahustada ei suuda. SandÏakis on nõutud autonoomiat, kuid Serbiast lahku lüüa ei kavatseta.

Gruusia ja Moldova ei julge praegu Kosovot tunnustada. Küll suurendab Moskva tahe Kosovo ettekäändel nendega tüli kiskuda aga vajadust asendada seal Vene rahuvalvajad ÜRO või Euroopa Liidu omadega.

End 1991. aastal Venemaast iseseisvaks kuulutanud Tšetšeenia sai üürikeseks ajaks tunnustuse vaid Gruusialt. Mullu võttis põrandaaluse Itškeeria vabariigi president Doku Umarov endale kogu Kaukaasia emiiri tiitli, kuid hakkab sõjaliselt Vene armeele alla jääma ja on Kosovo eeskuju järgimisest väga kaugel.

Aserbaidžaani ja Armeenia tülis Mägi-Karabahhi (Artsahhi) staatuse üle ei tõota Kosovo pretsedent mingit muutust, seda enam, et Armeenia presidendiks sai järgmine armeenlane Artsahhist – Serž Sarkisjan.

Põhja-Küprose Türgi vabariigi president avaldas toetust Kosovo iseseisvusele, kuid kinnitas kodus jätkuvat valmidust kreeka poolega läbi rääkida. Põhja-Küprose iseseisvust on tunnustanud ainult Türgi. 2004. aasta referendumil hääletasid just türklased saare ühendamise poolt, kreeklased aga vastu.

Lääne-Sahara ja Taiwani vahepeal

•• Kosovot tunnustada lubanud riike on juba rohkem kui näiteks Taiwanil, kes teatas oma ametlikust tunnustusest Kosovole, kuid samal ajal ei ole tõenäoline, et Kosovo tunnustaks omalt poolt Taiwani. Praegu on Taiwani tunnustajaid vaid 23.

•• Lääne-Sahara (ehk Saharawi) iseseisvust tunnustab aga 47 riiki, kuigi selle territooriumist on 4/5 Maroko võimu all ja sõltumatuse eest võitleva Polisario käes vaid viiendik.