Maailma börsid reageerisid sellele infole märkimisväärse langusega, samuti kukkus ka euro kurss enamiku valuutade suhtes, kirjutas BBC.

Kreeka on esimene eurotsooni liige kelle võlakirjad on „rämpsuks“ hinnatud. Lühidalt öeldes tähendab madal reiting seda, et konkreetsesse riiki on riskante investoritel raha paigutada.

Mõningate finantsettevõtete põhikiri näiteks keelustab „rämpsuks“ hinnatud võlakirjadesse investeerimise.

Standard and Poor’s hindas kahe punkti võrra madalamaks ka Portugali reitingu. See on muret tekitav märk selle kohta, et Euroopas võib tuule tiibadesse saada uus finantskriis.

New York Times kirjutas täna, et üha enamad investorid juurdlevad reitingu langetamise taustal selle üle, kas Portugal, Hispaania ning ka Iirimaa saavad üldse kusagilt laenu, et katta oma valitsussektori kulusid.

„See on nagu Lehman Brothersi ja Bear Stearnsi juhtum,“ viitas Iirimaa Trinity College majandusprofessor Philip Lane protsessidele, mis käivitasid 2008. aasta finantskriisi Wall Street’il. „Praegu ei ole küsimus mitte fundamentaalsetes näitajates, vaid turu soovimatuses neile riikidele raha anda,“ iseloomustas ta praegust olukorda.