Üle 30 aasta vanune kreeka parvlaev Express Samina 534 inimesega pardal sai karile sõites tõsiseid vigastusi ja läks põhja mõne minutiga. Kui palju välismaalasi laevas oli, ei osanud Kreeka võimud eile veel öelda. Küll aga suudeti identifitseerida 29 inimest, kelle seas oli ka üks norralanna. Turismifirma Wris Tours esindaja sõnul on vähetõenäoline, et laeval oli eestlasi, sest meie turismifirmad Kreekasse ja sealsetele saartele praegu reise ei korralda.

Selgusetuks jäi, miks laev meremeestele tuntud ja märgistatud kari otsa sõitis. "Kes ka tüüris oli, pidi ta pime olema," ütles laevafirma Hellas Ferries-Minoan Flying Dolphins juht Andreas Klironomos Reutersile. Kahtluse kohaselt oli laeva sillal õnnetuse hetkel ettenähtust vähem meremehi, pealtnägijad rääkisid AP-le, et kapten istus kokkupõrke ajal baaris ja vaatas telekast jalgpalli. Eile vahistati laeva kapten ja neli meeskonnaliiget.

Õnnetusest pääsenud jutustasid kokkupõrke järel puhkenud suurest segadusest ja kritiseerisid laeva meeskonna tegutsemist.

"Ärkasime kell kümme kohutava paugu peale. Kolme minuti pärast kadus elekter ja puhkes paanika. Lapsed karjusid ja otsisid oma vanemaid. Meil polnud aega päästepaate otsida," rääkisid dpa-le kalurite poolt päästetud reisijad.

"Me ei teadnud üldse, mis juhtus. Kreeka keeles jagati üksikuid juhtnööre, aga inglise keeles ei öeldud sõnakestki," rääkis saksa turist Marion Steinhoff telekanalile NT-V. "Libisesime laeva vasakult poolt paremale ja kukkusime merre. Meie selja taga läks laev aeglaselt põhja," rääkisid pääsenud kreeka raadios, lisades, et vaid vähesed taipasid endale päästevesti selga panna. Mõned inimesed ujusid lähedalasuvate kaljudeni, enamik pääsesid tänu tund aega pärast laevahukku saabunud kaluritele ja päästetöötajatele.

Express Samina oli teel Ateena lähedal asuvast Pireuse sadamast Parose, Naxose ja Samose saarele. Laevafirma Hellas Ferries-Minoan Flying Dolphins juht Klironomos ütles AP-le, et laeva kontrolliti enne väljasõitu ja kõik oli korras. Samas on aga nimetatud laevafirmat varem korduvalt laeva kehva seisukorra pärast kritiseeritud.

1966. aastal ehitatud Express Samina oli Kreeka üks vanimaid laevu ja aasta lõpus oli kavas ta maha kanda.

Euroopa tõsisemad laevaõnnetused viimase kümne aasta jooksul

26. november 1999 – Norra katamaraan Sleipner jooksis Põhjameres Bomla fjordis tormi tõttu karile ja uppus. Surma sai 16 inimest 88-st.

1. november 1999 – Joonia merel Lääne-Kreeka ranniku lähistel süttis põlema parvlaev Superfast 3, uppus 14 pimedat kurdi päritolu inimest.

28. september 1994 – Läänemerel uppus "Estonia", viies surma 852 inimest.

14. jaanuar 1993 – Läänemerel läks tormis põhja poola ro-ro-laev Jan Heweliusz. Uppus 55 inimest.

10. aprill 1991 – Vahemeres põrkas itaalia alus Moby Prince kokku naftatankeriga ja plahvatas. 140 inimest põlesid surnuks, kaks madrust pääsesid.

7. aprill 1990 – Taani alus Scandinavian Star süttis teel Oslost Frederikshavnisse põlema. 500-st inimesest said surma 161.

10. september 1989 – Doonaul rammis bulgaaria laev rumeenia alust, surma sai 207 inimest. dpa/EPL