Sanktsioneeritud piketil osales Moskva võimude teatel kuni 30 aktivisti, vahendas Interfax. Pärast piketti esitas Naši prantsuse raadiojaama Radio France Internationale ajakirjaniku Podrabineki vastu Moskva kohtule hagiavalduse.
Ühiskonnaaktivisti Valeri Kalabugini sõnul võtsid eile Eesti Inimõiguste Instituudiga ühendust Poola liikumine „Võitlev Solidaarsus“ ja nendest sõltumatult ka USAs tegutseva Institute for Democracy in Eastern Europe president.
"Teatati, et Moskvas tegutsev tuntud vene ajakirjanik, õiguskaitsja ja ühiskonnategelane Aleksandr Podrabinek on ohus: teda ennast ja tema peret on hakatud ähvardama," ütles Kalabugin. "Podrabinek on sunnitud ennast varjama."
Mehe asukoht pole hetkel teada. Podrabineki abikaasa Alla kinnitas eelmisel nädalal raadiojaamas Svoboda, et kogu perekond on sattunud hirmutamiskampaania ohvriks. Abikaasa näeb selle kampaania taga kui just mitte Kremlit ennast, siis vähemalt selle nõusolekut, vahendasid Piirideta Reporterid oma avalduses.

Sõjaveterane tauniv artikkel

Kalabugini sõnul sai ähvarduse põhjuseks 21. septembril avaldatud artikkel, milles Podrabinek puudutas Moskvas hiljuti toimunud skandaali, kus linnavõimud ähvardasid hotellist „Sovetskaja“ üle tee asuva baari „Antisovetskaja“ omanikke, nõudes baari sildi mahavõtmist.
Moskva võimude väitel reageerisid nad Nõukogude sõjaveteranide organisatsiooni avaldusele, milles väideti, et „baari nimi olevat Nõukogude sõjaveteranidele solvav.“
Oma artiklis pöördus Podrabinek otse sõjaveteranide poole, kus ta kirjutas, et nad „on erastanud enda kätte patriotismi, armastuse Venemaa vastu ja mure ta tuleviku pärast“
"Teie kodumaa ei ole Venemaa, teie kodumaa on Nõukogude Liit […] ja teie riiki pole juba 18 aastat olemas, Jumal tänatud," kirjutas Podrabinek. "Nõukogude režiimi ehitajad ja kaitsjad satuvad teenitult järeltulijate põlguse alla."

Rahvusvaheline hukkamõist

Našistid ja Kremli-meelne Noor Kaardivägi kavatsesid artikli ilmumise järel Podrabinekit karistada. Eelmisel aastal Venemaa presidendiks kandideerida soovinud ühiskonnategelane Vladimir Bukovski kutsus kogu maailma inimõiguslasi üles pöörama Podrabineki tagakiusamisele tähelepanu.
"Meie sõber ja Nõukogude-aegne poliitvang Saša Podrabinek on tõsises ohus pärast artikli avaldamist veebilehel www.ej.ru ," teatas Bukovski. "Ta on otsese Kremli ähvarduse all."
Bukovski tõdeb, et Podrabinekit võib tabada ajakirjanik Anna Politkovskaja või inimõiguslase Natalja Estemirova saatus.
Podrabineki tagakiusamist on tauninud seejärel mitmed inimõigusorganisatsioonid, sealhulgas Piirideta Reporterid.
"See vihatud kampaania Podrabineki vastu, mis sisaldavad üleskutseid tema tapmiseks, peab kohe lõppema," nõudis organisatsioon oma avalduses.
Meditsiiniharidusega 54-aastane Podrabinek käsitles Nõukogude Liidu ajal toime pandud psühhiaatrilisi kuritarvitusi. Podrabinek osales Nõukogude ajal põrandaaluse bülletääni „Päevasündmuste kroonika“ (Хроника текущих событий) väljaandmises, oli inimõiguskaitsealase põrandaaluse bülletääni „Ekspress-kroonika“ (Экспресс-Хроника, 1987-2000) toimetaja ja esineb mõnikord ka venekeelse Raadio Svoboda saadetes.
Podrabinek teavitas 2003. aastal ka maailma, et Vene võimud takistasid endise FSB-lase Aleksandr Litvinenko raamatu levitamist, milles Litvinenko süüdistas FSB-d 1999. aastal Venemaa elumajades toimunud pommiplahvatuste korraldamises.
"Selle raamatu autorid kalduvad arvama ja toovad tõestusi selle kohta, et FSB on nende plahvatustega seotud," kõneles Podrabinek tookord.