Enamik Moskva ajakirjandust ja eksperte on veendunud, et duumavalimistel võimupartei Ühtne Venemaa esinumbriks asuva Putini esmaspäeval välja öeldud võimalus kolida ümber presidenditoolilt peaministri omale on tõsiselt võetav ja reaalne.

See lahendaks intriigi Venemaa presidendivalimiste ümber, sest sama üksmeelselt arvatakse, et kui Putin on otsustanud saada peaministriks, siis pole enam eriti oluline järgmise riigipea isik. Võimukeskus kolib nagunii Kremlist paari kilomeetri kaugusele Valgesse Majja, kus asub Venemaa valitsus.

“Putin võib saada mitte lihtsalt peaministriks, vaid säilitada ka sisuliselt esimese inimese positsiooni riigis,” kirjutas iseloomulikult kogu ülejäänud meediale päevaleht Vremja Novostei.

Peaministrikoht annab Putinile ka väga mugava ja isegi seadusliku võimaluse naasta riigipea ametisse enne järgmisi presidendivalimisi 2012. aastal. Näiteks kui uue riigipea tervis alt veab ja ta on sunnitud ametist loobuma, võtab põhiseaduse kohaselt presidendi kohustused üle peaminister.

Üleeile Ühtse Venemaa kongressil tutvustatud skeemi teostumisel esitab 2008. aasta mais ametisse asuv uus Venemaa president ametist lahkuva Putini peaministriks. Küsimärk sellise lahenduse puhul oleks veel vaid uue riigipea isik.

Lojaalne ja eakas

Praegu peetakse Moskvas kõige suuremaks värske peaministri Viktor Zubkovi šansse, kes on kahe nädalaga tõusnud tundmatust ametnikust nagu komeet riigi viie mõjukama poliitiku hulka.

“Määrates Zubkovi – lojaalse ning juba eaka –, näitas Putin, et tahab hüvasti jätta, kuid mitte lahkuda,” kommenteeris BBC Vene-programmile riigi üks tuntumaid parempoliitikuid Boriss Nemtsov. Ta lisas, et Putini sisuline võimulejäämine peaministrina on Venemaale ohtlik, sest riigis võib tekkida kaksikvõim, kui Kremli uus peremees ei osutu kuulekaks.

Mõjukas Moskva politoloog Gleb Pavlovski väitis, et kõik pole siiski nii lihtne ja selge. Tema sõnul asus Putin reaalselt Ühtse Venemaa liidriks ja pärast presidendiameti mahapanekut saab temast partei esimees, kes ei pruugi hakata peaministriks.

“Sellise partei juhiga, kellel on enamus parlamendis, peab arvestama iga president,” ütles Pavlovski. “Ilma tema nõusolekuta ei saa isegi peaministrit ametisse kinnitada. Et avaldada mõju täidesaatvale võimule, ei ole Putinil tingimata vaja olla ise osa sellest.”

Pavlovski pakkus, et peaministriks saamine pole praegu Putinile üldse ahvatlev. “Seda enam – Putin teatas, et ei soovi nõrgestada tulevast riigipead. Muide, presidendile alluvad kõik jõuministrid ja -ametkonnad. Mille nimel siis saada peaministriks?” märkis Pavlovski.

Kas see oli vihje, et “Putini plaan – Venemaa võit” tähendab Venemaa poliitikas suurema võimu andmist parlamendile ning parteile Ühtne Venemaa?

Kas Žirinovski pääseb uude riigiduumasse?

•• Vladimir Putini otsus asuda juhtima võimupartei Ühtne Venemaa valimisnimekirja muudab oluliselt jõudude vahekorda tulevases riigiduumas.

•• Seni olid kõik eksperdid veendunud, et detsembri algul toimuvate valimiste järel mahuvad parlamenti neli parteid – Ühtne Venemaa, Gennadi Zjuganovi juhitavad kommunistid, Vladimir Îirinovski Liberaaldemokraatlik Partei ja Kremli loodud vasakpoolne Õiglane Venemaa.

•• Eksperdid pakuvad, et koos Putiniga korjab võimupartei hõlpsalt vähemalt 60 protsenti häältest, kui mitte rohkem.

•• See omakorda tähendab, et üks ülejäänud kolmest parteist tõenäoliselt ei ületa duumasse pääsemiseks vajalikku seitsme protsendi künnist. Üksmeelne arvamus on, et Putini otsus mõjus hävitavalt Õiglasele Venemaale.

•• Samas pole välistatud, et joone alla jääb ka Îirinovski partei. Zjuganov juba teatas võidukalt, et Venemaal tekib kaheparteisüsteem – paremal tiival Ühtne Venemaa ning vasakul Kommunistlik Partei.