Enda sõnul valis Vanhanen koostööalti ja sisulistele küsimustele orienteeritud peaministri rolli. Esimestel aastatel saatiski teda halli ja kuiva, kobamisi võimule sattunud poliitiku maine. Ka peaministriperioodi alguses toimunud lahutuse käigus nimetas abikaasa Merja lahkuminekut halli kooselu kiretuks lõpuks.

Siis hakkas aga tegelikkuseks saama tema endise naise samavõrra kuulsust kogunud lause, et mehe peaministriamet on kui õudusunenägu. Vanhase isiklikku elu on üritatud lõpuni paljaks kiskuda. Meedias on mitmed naised väitnud, et mees on teinud neile lähenemiskatseid, teiste seas on teda seostatud tuntud naispoliitikutega.

Ainuke enne Vanhase hiljutist kihlumist kinnitust leidnud suhe jätkus aga kohtusaalis. Peaminister kaebas oma endise kallima kohtusse eraellu sekkumise pärast, kuna too avaldas nii nende suhet kui ka Vanhase isiklikku elu paljastava raamatu. Kuid avalikkus kritiseeris selles skandaalis ka Vanhast jõupositsiooni kasutamise eest palju nõrgema üksikema vastu.

Poolteist aastat tagasi lahvatanud erakondade rahastamis­skandaaliga algasid spekulatsioonid valitsuse kukkumise üle. Vahepeal vaibunud arutelu tõusis tänavu suvel jälle teravalt päe­vakorda, kuna Vanhanen väitis, et unustas sponsoritega toimunud kohtumised. Tema kriitikute arvates oli see aga puhas valetamine.

Skandaal skandaali järel

Seejärel tuli ilmsiks Keskparteile lähedase Noortefondi valimistugi Vanhasele. Kuivõrd fondi ainus eesmärk on noorte toetamine, siis raha jagamist poliitikutele peetakse lausa seadusvastaseks. Rahastamisskandaalis on Vanhanen hoidnud kinni peaministri rollist ja vältinud segaduse isiklikult võtmist. „Mulle on ette heidetud nii mõndagi, mis käib sama palju ka kõigi teiste kohta,” kaitses ta end ajalehes Ilta-Sanomat.

Viimasena keema läinud ehitusarveskandaal torkas aga arvatavasti otse Vanhase südamesse. Tema eramu ehitamise ajal olevat objektile saadetud lauakoorem, mille arve olevat tasunud ehitusfirma. Peaminister on pistise võtmist eitanud.

Helsingi lähedal Nurmijärve vallas asuv maja on aga väga oluline osa Vanhase identiteedist. Ta on esinenud alati tõsise töö­mehena, kes on ehitanud oma kätega endale kodu. Peaminister kutsus ehitusajakirja esindajad oma kivielamut vaatama, tõendamaks, et seal pole kasutatud kõ­mu tekitanud kallist puitmaterjali. Kolmapäeval käidigi uurimas, eile ilmus aga meediasse teade, et väärispuitu ei leitud.

Ajakirjanike sõnul nähti selle skandaali puhul korraldatud pressikonverentsil väga vihast ja ründavat Matti Vanhast. Peaministrit, kes astus täie jõuga meediale vastu. Tulest ja veest läbi käinud meest. Eelmisel nädalal avaldas parlament Vanhasele usaldust ametis jätkamiseks. Nii mõnigi kaotas jälle kihlveo. Soome ootab nüüd põnevusega, kas peaministri kukutajad ka millalgi peale jäävad.

Vanhase maine kõige viletsam

••    Netiväljaande Kampanja poolt turundusspetsialistide hulgas tehtud imagouuringust selgus, et tipp-poliitikute seas on kõige kehvem maine peaminister Vanhasel. Seda meelt oli ligi 60 protsenti vastanuist.

••    Kolmandiku arvates on halb maine suurima opositsioonipartei, sotside juhil Jutta Urpilaisel. Kolmandale kohale negatiivses edetabelis jäi president Tarja Halonen, kelle imgot peab kehvaks siiski vaid kaks protsenti.

••    Parima kuvandi on suutnud luua parempoolse Koondpartei staarid, kes hõi­vasid kolm esikohta. Mainekaim on välisminister Alexander Stubb (31%), järgneb parlamendi esimees Sauli Niinistö (24%) ja parteijuhist rahandusminister Jyrki Katainen (12%).