23 tuumajaama töötajat on saanud suure koguse kiiritust

TEPCO teatas 14. juunil, et 23 tuumajaama töötajat on saanud radiatsioonidoosi,  mis on suurem kui 100 millisiivertit. Firma otsustas töötajad kohe tööpostilt ära kutsuda.

Üle maailma on levinud ülemiseks piiriks tuumajaamaks seatud radiatsioonidoosiks 100 millisiivertit, Fukushima Daiichi tuumajaamas on see kriisiolukorra vältel tõstetud 250 millisiivertini.

TEPCO teatel saadetakse 23 suure kiiritusdoosi saanud töötajat meditsiinilisse kontrolli.

Varem on TEPCO teatanud, et kaks tuumajaama töötajat on saanud üle 600 millisiiverti suuruse kiiritusdoosi, esmaspäeval, 13. juunil teatati, et kuus tuumajaama töötajat on saanud kuni 500 millisiiverti suuruse radiatsioonidoosi.

Praegu kontrollitakse üle kõik tuumajaama 3700 töötajat, 600 inimese proovide tulemused ei ole veel valmis. Jaapani valitsus on määranud testimise tulemuste saamise tähtajaks 20. juuni.

Radioaktiivse tseesiumiga saastunud teed on leitud 300 km kaugusel avariilisest tuumajaamast.

Shizuoka Citys, mis asub enam kui 300 km kaugusel Fukushima Daiichi tuumajaamast, on leitud teetaimedes lubatud piirmäärast suuremas koguses tseesiumi. Teetaimedes tuvastati 580 kuni 650 bekerelli tseesiumit kilogrammi kohta. Seadusega määratud ülempiir on 500 bekerelli kg kohta. Radioaktiivsusega saastunud teed leiti 20st tehasest viies.

Shizuoka on Jaapanis suurim teetootmisega tegelev maakond. Varem ei ole selles piirkonnas radioaktiivsusega saastunud taimi leitud.

Tokyos mõõdetakse radiatsiooni sajas eri asukohas

Tokyo linnavalitsus on alustanud ulatuslikku radiatsioonitaseme mõõtmist, et saada korralik ülevaade sellest, missugune on kiirgusfoon linnas.

Mõõtmisoperatsioon otsustati läbi viia pärast seda, kui mõned eraisikud ja linnaosade valitsused olid mõõtnud suuremat radiatsiooni kui oli kirjas teadetes, mis saabusid linnavalitsusest.

Praeguseni on linnavalitsus oma andmed saanud 19-meetri kõrgusest monitoorimistornist, mis asub Tokyo kesklinna kõrghoone katusel. Nüüd otsustati mõõtmised läbi viia ka maapinnale lähemal. Esimesed mõõtmised tehti täna ühes linna populaarses pargis. Proovid võeti 5 cm sügavuselt pinnasest ja meeter maapinnast kõrgemalt õhust. Praegustel andmetel saadi tulemuseks 0,07 ja 0,06 mikrosiivertit tunnis, mis on sama nagu tornist saadud tulemused.

Järgmisel nädalal siiski mõõdetakse radiatsiooni sajas erinevas punktis Tokyos, et asi kindel oleks. Info mõõtmistulemustega pannakse linnavalitsuse kodulehele.

TEPCO katab reaktorid polüestriga

Sel kuul alustab Fukushima Daiichi tuumajaama operaatorfirma TEPCO esimese reaktori hoone katmist polüestriga, et takistada radioaktiivsete ainete lendumist atmosfääri.

Kolm kuud tagasi toimunud loodusõnnetuse tagajärjel said tugevalt kannatada Fukushima Daiici 1. 2. ja 4. reaktori hooned ning neist hoonetest lendub tänaseni välja radioaktiivseid aineid.

Umbes 1mm jämedused polüesterplaadid kinnitatakse 54-meetrit kõrge reaktorihoone metallkonstruktsioonide külge. Selle operatsiooni käigus kasutatakse võimalikult vähe tööjõudu, osad plaadid monteeritakse kokku reaktorihoonetest eemal ja need paigaldatakse suure kraana abil. Operatsiooniga loodetakse valmis saada septembri lõpuks. Samamoodi on plaanis katta ka 3. ja 4. reaktori hooned. Ka tuumajaama teine reaktor on kannatada saanud, kuid selle hoone on kõige tervem, 1. 3. ja 4. reaktorite hoonetest on pärast plahvatusi ja tulekahjusid, mis leidsid aset märtsis, alles vaid karkassid.

Algasid  puhastusseadmete testimised

Täna, 15. juunil algavad Fukushima Daiichi tuumajaamas Prantsusmaa poolt saadetud puhastusseadmete testimised. Hiljuti paigaldatud süsteeme hoitakse täna töös kaheksa tunni jooksul, esialgu proovitakse puhastada madalama radiatsioonisisaldusega vett.

Puhastusaparaatides on kasutusel spetsiaalne kemikaal, mille abil eemaldatakse veest radioaktiivsed ained.

Eile hoiti esmakordselt 10 tunni vältel töös USA poolt saadetud puhastusaparaati, mis absorbeerib radioaktiivset tseesiumi. 10-tunnise puhastamise tulemusena langes vee tseesiumisisaldus ühe kolmetuhandiku võrra.

Fukushima Daiichi tuumajaamas on vaja puhastada enam kui 105 000 tonni kõrge radiatsioonisisaldusega vett. Puhastusseadmed plaanitakse täisvõimsusel käima panna 17. juunil.

Jaapani juristid moodustavad tuumaenergia vastase grupi

Kümned jaapani juristid plaanivad oma jõud ühendada ja moodustada juulis  tuumaenergia vastase grupi.Nad loodavad suve jooksul kokku koguda piisavalt hagisid, mille abil nõuda tuumajaamade sulgemist üle kogu riigi.

Minevikus on kohtute abil püütud takistada tuumajaamade ehitamist, nendest osad on olnud ka edukad, näiteks võideti 2006. aastal üks niisugune kohtuasi Ishikawa maakonnas madalama astme kohtus. Siiski on Jaapani Ülemkohus seni kõik tuumajaamade ehitamise peatamise plaanid tagasi lükanud, väitega, et Jaapani tuumajaamad on turvalised.

Nüüd on Fukushima tuumaõnnetus, mis on tuumaõnetuste skaalal hinnatud kõrgeima astme avariiks, kinnitanud vastupidist.

Hetkel on tuumaenergia vastast gruppi moodustamas 40 juristi. Oma nõudmistega tuumaenergia tootmise peatamiseks plaanitakse avalikult välja tulla 16. juulil.

Juristide grupp kavatseb tõestada, et praegused tuumaenergia seadused, mis riigis kehtivad, on puudulikud. Nad kinnitavad, et tuumajaamade operaatorfirmadele esitatud juhised ei võta arvesse võimalust, et elekter võib tuumajaamades kaduda tundideks. Täpselt see põhjustaski 11. märtsil Fukushima Daiichi tuumajaama õnnetuse. Maavärina ja tsunami tagajärjel kadus tuumajaamast elekter, tagavarageneraatorid ei hakanud tööle, see halvas jahutussüsteemide töö ning kolme loodusõnnetuse ajal töös olnud reaktori tuumad sulasid vähem kui 10 tunni jooksul.