19. juunil, kui kroonprintsess Victoriast saab Daniel Westlingi abikaasa, oodatakse linna vähemalt paari miljonit inimest. Ja kõik Stockholmi 180 000 hotellikohta peaksid käiku minema. See aga võimaldab hotellidel järsult hinda tõsta. Rootsi hotellid haistsid kullasadu juba mullu, kui kuninglikud pulmad välja kuulutati, ja osa neist on oma hindu kahekordistanud, mõned veelgi enam.

Juba praegu on näha, et Saksamaalt ja Taanist tahab arvukalt külalisi kuninglikke pulmi kohapeale vaatama tulla. Hotellikett First Hotels tunnistas hindade tõstmist, kuid teatas, et nende toad on juuniks juba peaaegu kõik ka reserveeritud.

Pool miljardit vaatajat

Omaette rahasajuks valmistuvad ka Rootsi televisioon (SVT) ja TV4, kes tahavad teenida kümneid miljoneid kroone ülekandeõiguste müügist, ja oletatakse, et kokku vaatab Rootsi kuninglikke pulmi üle maailma pool miljardit televaatajat. Praegu arvestatakse ka, et laulatust tuleb kajastama kuni 3000 ajakirjanikku, neist 700 välismaalt.

Daniel Westling, kellest peaks kroonprintsessiga abiellumise järel saama „prints Daniel, Västergötlandi hertsog”, pidi aga eelmisel nädalal kummutama tabloidmeedia vihjeid, nagu ta põeks tõsist neeruhaigust. Troonipärimise õigust ta ei saa, kuid 1980. aasta seadus tõstab Victoria tulevikus eelisjärjekorras troonile ja nende võimalikest lastest saaksid juba omakorda troonipärijad.

Mitut miljonit pulmalist võõrustas Kopenhaagen viimati 2004. aastal, kui Taani kroon-prints Frederik abiellus austraallanna Mary Elisabeth Donaldsoniga. Briti meedia arvestab vargsi juba oma kuninglike pulmadega 2012. aastal, kuigi prints Williami ja Kate Middletoni abiellumist ei ole veel avalikult välja kuulutatud.

Printsessid saavad mehele

•• Printsess Victoria isa, kuningas Carl XVI Gustaf abiellus juba troonile asunud monarhina 1976. aastal Saksamaalt pärit Silvia Sommerlathiga. Ka siis toimusid kuninglikud pulmad just 19. juunil.

•• Sellest abielust on sündinud kolm last. Vanim, Victoria abiellub õukonna etiketti järgides esimesena, noorim õde Madeleine ootab oma peigmehega Jonas Bergströmiga juba kannatamatult järge. Poeg Carl Philip on aga teadaolevalt oma pruudist lahku läinud.