Lindistused näitavad Kutšma seotust müügiga. Samas ei jaganud Kutšma selgitusi lindistuste kohta, kus tema osalus radarisüsteemide müügis oleks justkui tõestatud. Nimelt on USA valduses lindistused, kus presidendile teatatakse Iraagi soovist osta ühe Jordaania vahendaja kaudu neli Koltšuga süsteemi. Kutšma uurib, kas radarite müü-ki on võimalik korraldada jälgi jätmata ja ütleb lõpuks: “Olgu, lase käia.”

Esmaspäeval alanud Eesti presidendi Ukraina riigivisiidi raames toimunud kohtumistel on kõik Ukraina poliitikud ja ametiisikud avaldanud järjepidevat kiitust Eestis toimunud ning toimuvate reformide suhtes. “Need kiitused pole pelgalt võltsid viisakusavaldused, vaid nad suhtuvad Eestisse tõepoolest suure respektiga,” ütles ka keskkonnaminister Heiki Kranich.

Ka Kutšma isiklikult toonitas, et Eesti on oma reformidega ning peatse Euroopa Liidu ja NATO liikmeks saamisega Ukrainale suureks eeskujuks. Kutšma avaldas lootust, et Eesti poliitikud on Ukrainale oma kogemustega nõuandjateks ja toeks, sest ka Ukraina eesmärk on liituda samade struktuuridega.

Visiiti kajastatakse Ukraina meedias põhjalikult. Huvist Eesti vastu annavad kinnitust ka Ukraina telekanalite õhtustes uudistesaadetes Rüütli visiidile pühendatud pikad uudislõigud. Samuti andsid visiidist ülevaate suuremad Ukraina lehed. Ühes ajalehes oli Rüütliga ka lehekülje-intervjuu.

Nii esmaspäevane vastuvõtu tseremoonia Kiievis kui ka eilne tseremoonia Odessas olid suurejoonelised, jättes mulje, et Ukrainat ei külasta väikeriigi president, vaid hoopis USA president või Suurbritannia peaminister.

Samal ajal nõuab opositsioon järjekindlalt Kutšma tagasiastumist ning veel laupäeval toimus Kiievis suur Kutšma-vastane demonstratsioon. Kohtu otsusega on Kiievis keelatud igasugused rahvakogunemised ning miilits võib tänaval laiali ajada juba kolmeseliikmelise seltskonna.

Kutšma tagasiastumist nõuab 80 protsenti riigi elanikest. Lau-päevasel meeleavaldusel määras opositsiooni valitud rahvatribu-nal Kutšmale kõrgeima karistusmäära: eluaegse vanglakaristuse.

Samas möönis üks Ukraina ametiisik,et tegelikult on rahval ükskõik, kes riiki valitseb, ning meelt avaldataks igaühe vastu. “Rahval on ükskõik, kes on pukis. Rahvas tahab süüa ja seda ta ei saa,” nentis ametnik.

Eile hommikul kohtus Rüütel Ukraina ülemraada esimehe Volodõmõr Lõtvõniga ja saadiku-fraktsioonide juhtidega. Ukraina peaministri Anatoli Kinahhiga vestles Rüütel majanduslike küsimuste üle, samuti räägiti kahepoolse kaubavahetuse tihendamisest. Pärast pärja asetamist Tundmatu Sõduri hauale pidas Rüütel kõne Ukraina Riiklikus Põllumajandusülikoolis, kus ta nimetati ka ülikooli audoktoriks.

Eile pärastlõunal sõitis delegatsioon edasi Odessasse, kus kohtuti oblasti ja linna juhtidega ning käidi Odessa meresadamas. Täna külastab delegatsion Odessa vahuveinitehast ja kohtub äriringkondade esindajatega. See-järel sõidetakse edasi Simferoopolisse.