“Ma olen näinud küll üsna ebatavalisi vahendeid Kuubalt üle väina pääsemiseks, kuid mitte kordagi veoautot,” kinnitas rannavalveagent Cameron Hintzen. Tavaliselt on kasutatud laine- ja purilaudu, kummirõngaid, hädiselt kokku kopsitud paate ja parvi. Seni kõige sensatsioonilisem oli Styrofoami topsikutest kokku monteeritud katamaraan. Üritatud on ka lennukite ja laevade kaaperdamist.

13 kilomeetrit tunnis

16. juulil tabatud Chevy oli muudetud merekõlblikuks sellega, et mõlemale küljele olid kinnitatud tühjadest plekk-konteineritest pontoonid. Automootori jõul käis vees sõukruvina ringi propeller, aidates edasi liikuda kiirusega 13 kilomeetrit tunnis. Autol olid ka rattad all, kuna ilmselgelt oli põgenikel kavas kohale jõudnult autoga maad pidi edasi sõita.

Kuubalased kinnitasid, et nad olid ühe põgeniku onule kuulunud autoga sõitnud rannikule, kuue tunniga selle ümber ehitanud ja teele asunud, ilma et sealsed võimud oleks neid märganud. “Kui nad oleksid lasknud meid Key Westini minna, siis oleks me ka kaldale sõitnud,” kinnitas üks kuubalastest, Perez Gras uudisteagentuurile Associated Press.

Nad olid olnud merel juba 31 tundi, kuni rannavalvelennuki kohale kutsutud kaks laeva nende teekonna katkestasid. Kõik põgenikud, üheksa meest, kaks naist ja üks laps, anti esmaspäeval üle Kuuba võimudele. “Me arvasime, et nad siiski lasevad meid maale, kuna meie samm oli nii ennekuulmatu,” teatas üks põgenikest. USA-sse võivad jääda aga vaid need immigrandid, kes on juba kuival maal jala maha pannud.

Veoauto uputati

Rannavalve seda eriskummalist sõidukit siiski muuseumide tarbeks alles ei jätnud, liiklusele ohtlikuks hinnatud alus lasti merepõhja. “Me ei saanud ju jätta suvalist alust merele hulpima,” teatas Miami rannavalve esindaja.

Mullu katkestas USA rannavalve 666 kuubalase meretee, alates oktoobrist on see arv aga kasvanud juba 1178-le. Vastavalt USA “märja jala – kuiva jala” immigratsioonipoliitikale viidi ka seekordsed põgenikud tagasi Kuuba pinnale Bahia de Cabanasi linna.

Kuuba oli eelnevalt lubanud, et selle põgenemiskatse pea-süüdlasi ei karistata enama kui kümneaastase vanglakaristusega. USA asjatundjate hinnangul on eelnenud aastakümnetel Kuubast Ühendriikidesse pääsenud vaid iga kolmas üritaja, ülejäänud on kas langenud Kuuba võimude kätte või hukkunud teel.