Pärast poolt aastat pistelisi diplomaatilisi akte surusid Põhja- ja Lõuna-Korea, USA, Hiina, Venemaa ning Jaapani esindajad kätt, enne kui võtsid koha kõnelustelaua ääres. Tegemist on teise sellise kohtumisega, mida vahendab Hiina.

„Mida sügavamale kõnelused lähevad, seda suuremad raskused ja väljakutsed meid ees ootavad,“ ütles Hiina asevälisminister Wang Yi. „Need kõnelused peaksid suurendama konsensust, mitte märkima ära erimeelsusi, lahendama probleeme, mitte suurendama konflikti.“

Põhja-Korea teatas, et loodab positiivset tulemust kõnelustest.

Põhja-Korea on teatanud, et peatab oma tuumaprogrammi, kui saab vastutasuks USA-lt julgeolekugarantiid ning naftasaadetisi. USA valitsus nõuab, et Põhja-Korea hakkaks likvideerima oma tuumaprogrammi enne, kui saab teha järeleandmisi.

Tuumakriis Korea poolsaarel algas 2002. aasta sügisel, kui Põhja-Korea tunnistas USA-le, et arendab tuumarelva ning on seega rikkunud tuumarelvastuse piiramise lepet.

Mõned USA luureanalüütikud hindavad, et Põhja-Koreal võib olla kolm, neli või isegi kuus tuumarelva, CIA on seni hinnanud, et neid on üks-kaks.