Sobiv aeg käes

Küsin, mis tunne on elada Transnistrias. Päris raske on – inimestel on vähe võimalusi tööd leida. Naaberriigid arvavad, et kui piirid sulgeda, siis hakkab Igor Smirnov (Transnistria ehk venepäraselt Prinestrovia liider) Prinestrovias teenitud rahaga oma rahva probleeme lahendama.

“Pähh,” ütleb Oxana. “Inimesed kannatavad! Hiljaaegu käis meil külas Damien Helly, rahvusvahelise kriisiüksuse Moldova asjade konsultant, me rääkisime pikalt ja ta andis lootust, et varsti ajad muutuvad.”

“Käesolev kümnend sobib Musta mere piirkonna külmunud konfliktide lahendamiseks,” andis lootust ka mittetulundusühingu Ülemineku Demokraatiad direktor Bruce Jackson. Raadiojaamale Vaba Euroopa antud intervjuus ütles ta, et USA-le avaldatakse Musta mere regiooni konfliktide lahendamiseks pidevalt survet.

Jackson usub Transnistria puhul “kolme D” lahendisse: Transnistria demokratiseerimine, demilitariseerimine ja dekriminaliseerimine. Jackson avaldas lootust, et Transnistria konflikti lahendamiseks uuendatakse kriisiläbirääkimiste formaati – senisele viiele vahendajale (Venemaa, Moldova, Trans- nistria, OSCE ja Ukraina) lisaks peaks kaasama Rumeenia, Euroopa Liidu ja võib-olla ka USA. “Sõltub sellest, mida meie partnerid selles regioonis tahavad.”

Senine viiepoolne kriisilahendamine oli suuresti kasutu, kuna läbirääkijate grupis domineeris Venemaa, kes kasutas vetoõigust iga vähimagi konstruktiivse ettepaneku blokeerimiseks. Varasem kriisilahend nägi ette Moldova ja Transnistria föderatsiooni loomist.

Moldova opositsioonipoliitik ja endine Chisinau linnapea Serafim Urechean usub, et hiljuti allkirjastatud Euroopa Liidu ja Moldova tegevusplaan ning EL-i eriesindaja määramine Moldova asjadega tegelema annavad lootust, et piirkonda saabub stabiilsus.

Tunnustamata riikide ühisrinne

•• Välissurve tagasitõrjumiseks on Transnistria, Abhaasia, Lõuna-Osseetia ja Mägi-Karabahh moodustanud ühisrinde, teatas Transnistria “välisminister” Valeri Litskai aprilli algul peetud Moskva-kohtumise kohta.

•• Litskai märkis, et “teatud jõud, eriti Gruusias ja Moldovas” plaanivad muuta GUUAM-i (piirkondlik organisatsioon, mis ühendab Gruusia, Ukraina, Usbekistani, Aserbaidžaani ja Moldova) poliitiliseks jõuks, mis hakkaks tunnustamata riikidele survet avaldama.

•• Tiraspol, Suhhumi (Abhaasia pealinn) ja Tskhinvali (Lõuna-Osseetia) on ette valmistanud ühisdeklaratsiooni, mis peaks GUUAM-i tippkohtumisele “adek- vaatselt vastama”.