Kurojedov teatas teisipäeva hommikul Moskvas ajakirjanikele, et "Pjotr Veliki" saadeti kiiresti tagasi sadamasse, kuna tuumaristleja võib iga hetk plahvatada.

"Ristleja tuumareaktorid on absoluutselt normaalses, ohutus seisundis. Veelgi enam, selleks, et neile olulist kahju teha, mis tooks kaasa aluse avariiolukorra, peab kõrge klassi spetsialist tegema terve rea ettekavatsetud toiminguid," toonitas laevaehitstehase direktor Šuljakovski.

"Vaatamata sellele, et laeva teenidamise garantiiaeg on juba läbi, jätkame selle ristleja jälgimist juba viimase kuue aasta vältel. Ja ma võin kindlalt öelda, kuna saan ettekandeid tema seisundist iga päev, et laev on tehniliselt valmis mis tahes tema ette seatavate ülesannete täitmiseks," kuulutas Šuljakovski.

"Pjotr Veliki" tuumaseadeldis töötati välja Nižni Novgorodi masinaehistusbüroos, projekti teadusjuht on Kurtšatovi-nimeline instituut.

Tuumaseadeldise tööressursiks on Šuljakovski sõnul 100.000 tundi sajaprotsendilise võimsusega töötamisel.

"Kui reaktor töötaks sellise võimsusega kogu aeg, siis oleks tööressursiks 12 aastat. Tavatingimustes aga 25 ja enam aastat, nagu ka laeva enda ekspluatatsiooniaeg. Tõsi, ükski laev mereväes nii kaua ei ela," jutustas direktor.

Ta lisas, et kavakohaselt peaks "Pjotr Veliki", mis on ainus oma klassi alus Vene mereväes, aprilli lõpul või mai algul suunduma Rosljakovo asulasse laevatehase dokki plaanipärasesse remonti.

1980. aastal Balti laevatehases ehitatud ristleja "Admiral Ušakov" on laevastiku koosseisust välja arvatud, sama saatus tabas ka Vaikse ookeani laevastiku ristlejat "Admiral Lazarev".

1985. aastal ehitatud "Admiral Nahhimov on remondis Severodvinski laevatehases, ent tõenäoliselt lahkub samuti mereväe koosseisust, märkis Šuljakovski.

Teisipäeva õhtul mahendas Kurojedov siiski oluliselt oma eelneva teate dramaatilisust, kinnitades, et "Pjotr Veliki" olukord ei kujuta endas tuumaohtu.

"Tuumaohutusteenistus alusel "Pjotr Veliki" vastab kõigile vajalikele nõudmistele, ent elu- ja üldkasutatavate ruumide seisund on mitterahuldav ega vasta mereväemäärustiku nõuetele," lisas Kurojedov.