Valuline laevaühendus Stockholmiga. Riia linnapea valimislubadusena suvel Stockholmi vahet seilanud katamaraan jõudis vaid paari kuuga ebamugavate reisitingimuste ja kõrgete piletihindade tõttu teenida ligi 60 miljonit Eesti krooni kahjumit, sundides lätimaalasi Rootsi reisimiseks oma teekonda endiselt alustama Eestist.

Oktoobri algul omandas firma Riia Mereliinid varem Eesti ja Rootsi vahel seilanud reisi-praami Baltic Kristina.

Kuigi siis uskusid kõik, et laevaühendus Stockholmiga saab viimaks jalad alla, ei pruugi see nii minna. Riia Mereliinid on küll suutnud aluse ära osta, ent jäi tehingu eest riigile võlgu 1,1 miljoni dollari suuruse tollimaksu.

Läti tolliameti ülem Kalvis Vitolins kinnitas läinud nädala algul, et tollimaksu tasumata jätmisel ei ähvarda laeva omanikke mitte üksnes trahvid, vaid tolliametil on õigus isegi reisi-praam konfiskeerida.

Tolliamet ja laeva omanik vaidlevad. Laeva omanikfirma viitab, et Läti seadused vabastavad reisipraami tollimaksu tasumisest erandi alusel, mis võimaldab tollivabastust reisivahendile, mis pakub regulaarset rahvusvahelist ühendust Läti ja mingi teise riigi vahel. Osutatakse, et see erand laieneb täies mahus ka Baltic Kristinale.

Tolliameti arvates on see nõrk argument, sest reisipraam ei saabunud Riiga mitte kui reisi sihtpunkti, vaid selle on ost-nud Lätis registreeritud firma. Sisuliselt on see riiki sisse toodud kaup, mille pealt tuleb tollimaksu tasuda.

Kuni käesoleva aasta lõpuni võivad reisijad aga vabalt Stockholmi vahet seilata, seni on tollimaksu tasumisele antud ajapikendust ja otsitakse rahumeelseid lahendusi. Üheks võimaluseks on seimi eriotsus, mis vabastaks Riia Mereliinid Baltic Kristina eest tollimaksu tasumisest. Tolliameti hinnangul looks see aga ohtliku pretsedendi, sest nii võiksid tollivabastust taotlema hakata ka lennukite ja reisibusside ostjad.

Pangalaenu eest reisipraami omandanud firma jaoks võib osutuda päästerõngaks ka sertifikaat Soomest, mis kinnitab, et Baltic Kristina on ehitatud vabamajandustsoonis. Loodetavasti leiab vaidluslugu siiski rahumeelse lahenduse. Nii lubab vähemalt Baltic Kristina praeguse omanikfirma aktsiatest kolman-dikku omav Riia linnavolikogu. Pealegi pole kohalikud valimised Lätis enam mägede taga.