Armee ei suutnud linna oma käes hoida üht päevagi, vahendas Reuters. Kotkai on Pakistani Talibani haru juhi Hakimullah Mehsudi sünnikoht. Linnast pääseb ka mässuliste järgmisesse tugipunkti Sararoghasse.
"Seitse sõjaväelast, nende seas major, ja mõned Talibani võitlejad tapeti võitluse käigus," teatas üks tundmatuks jääda soovinud ametnik.
Loode-Pakistanis paiknev Lõuna-Waziristan on Afganistanis tegutsevatele islamiäärmuslastele peamine redutamise piirkond, kus nad saavad ette valmistuda uuteks operatsioonideks naaberriigis. Valitsusjõud kimbutasid selles kandis äärmuslasi viimati 2004. aastal, kuid riigis pingestunud olukorra tõttu alustas armee vasturünnakut.
Pakistani valitsus on praegu piirkonda saatnud 28 000 sõdurit, kel tuleb võidelda vähemalt 10 000 Talibani võitlejaga, kelle hulgas on kuni tuhat usbekki ja äärmusrühmituse al-Qaida liiget. Armee alustas laupäeval äärmuslaste valduses oleva piirkonna ründamist põhjast, edelast ja kagust. Lahingute tõttu on regioonist põgenenud vähemalt 100 000 tsiviilisikut.

Propagandasõda
Armee on alustanud Talibani vastu ulatuslikku propagandasõda, mille keskmes on piirkonnas elav Mehsudi hõim, kuhu kuulub kaks kolmandikku Lõuna-Waziristani elanikest, vahendas BBC. Sõjaväelased heitsid kopteritest välja lendlehti, milles nõutakse inimestelt mässulistele vastu hakkamist ja armee rünnaku toetamist.
Taliban lubas omakorda valitsuse toetajaid karmilt karistada.
"Kui mõni Mehsudi hõimu liige aitab valitsust või räägib nende heaks, siis me rakendame nende suhtes karme meetmeid," selgitas Talibani pressiesindaja Azam Tariq.
Lisaks riigi loodepiirkonnas peetavatele lahingutele toimus pealinnas Islamabadis ülikooli juures pommiplahvatus, kus hukkus vähemalt kaks inimest ja kolmteist inimest sai haavata.
Pakistan alustas suurrünnakuga, kui islamiäärmuslased olid 10. oktoobril rünnanud armee peakorterit Rawalpindis, tappes kaksteist sõjaväelast. Ametlikel andmetel on laupäeval alanud lahingutes hukkunud üheksa sõjaväelast ja 78 äärmuslast.

Tuumarelv võib omanikku vahetada
Pakistani president Asif Ali Zardari tuli äärmuslastele aprillis vastu ja lubas neil kehtestada Swati orus islami seadused ehk šariaadi. Analüütikute, poliitikute ja sõjaväelaste arvates näitavad Pakistanis peetavad lahingud, kui tõhus on tuumarelva omava riigi armee võitlusvõime. Samas teeb neid murelikuks tuumarelva võimalik sattumine äärmuslaste kätte.
"Me peaksime hindama läbikukkumise mõju regiooni stabiilsusele," vahendas Afganistani missioonist arvanud Briti armee juhti kindral David Richards’it portaal Uknetguide.co.uk Eelkõige võib see kujutada karmi riski tuumarelva omava Pakistani julgeolekule.
Pakistan alustas oma tuumaprogrammiga 1972. aastal ja esimene tuumakatsetus sooritati 1998. aastal. Riik arendab tuumarelva, kuna peab naaberriigi India poliitikat oma julgeolekule ohtlikuks.