Kohus leidis eelmisel aastal, et Lätis bandiitluses süüdistatud endise Nõukogude armee võitleja Vassili Kononovi puhul on rikutud tema inimõigusi. Tema suhtes olevat väidetavalt rikutud inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni artiklit 7, mille kohaselt ei või tunnistada mitte kedagi süüdi kuriteos, mis selle toimepanemise ajal kehtinud siseriikliku või rahvusvahelise õiguse järgi ei olnud kuritegu.


Läti võimud süüdistasid Kononovi selles, et ta juhatas 27. mail 1944. aastal Latgales Mazie Bati külas nõukogude võitlejate operatsiooni, mille käigus tapeti väidetavalt üheksa Schutzmannschafti liiget. Läti väitel oli aga hukatute seas ka rase naine.

Mees arreteeriti 1998. aastal ja 2000. aastal määrati talle Lätis poolteist aastat vabadusekaotust.

2001. aastal tunnistas Läti kohus Kononovi süüdi sõjakuritegudes ning määras talle karistuseks kuus aastat vangistust, kuid mees kaebas otsuse Strasbourgi edasi.

Läti riik pidi kohtuotsuse alusel maksma Kononovile 30 000 eurot hüvitiseks, kuid lõunanaabrid on keeldunud seda tasumast ja kaebasid otsuse edasi. Kononov nõudis aga kohtult 5 miljonit eurot ja pidas seetõttu kohtuotsust enda mõnitamiseks, teatas Ria Novosti.