Ventspilsi linnapeale Aivars Lembergsile esitati süüdistused korruptsioonis, rahapesus ja omandi varjamises ning Riia ringkonnakohus andis loa tema vahi all hoidmiseks.

Lembergsile pannakse süüks altkäemaksu väljapressimist eriti suures ulatuses, kuritegelikul teel saadud 10 miljoni lati legaliseerimist ja valeandmete esitamist oma majanduslike huvide deklaratsioonis. Läti üheks mõ-jukamaks inimeseks peetud ja Venemaa eeskujul lausa oligarhiks nimetatud Lembergs peeti kinni Ventspilsis kolmapäeva hommikul, kui ta oma advokaadi väitel oli teel arsti juurde.

President haaras ohjad

Kuuldused tema peatsest vahis-tamisest said hoogu nädalavahetusel, kui president Vaira Vike-Freiberga lükkas tagasi parlamendi kinnitatud seadusemuudatused, mis võimaldaksid valitsusel sekkuda julgeolekuteenistuste töösse. Nii mõnigi kohalik vaatleja usub, et valitsuspoliitikud püüavad sel moel takistada nn oligarhide uurimisprotsesse.

Laupäevases esinemises seostas ka riigipea esimest korda otseselt seadusemuudatused ja oligarhid. Presidendi sõnul avavad ümberkorraldused ukse väga tõsisele poliitilisele manipulatsioonile ja kahtlase taustaga poliitikute ohtlikule mõjule. “Võidakse lubamatult sekkuda uurimistesse, mis puudutavad kas mõnda poliitilist gruppi või inimesi, kes toetavad neid rahaliselt ja seisavad nende taga,” ütles president.

Lisaks Lembergsile nimetatakse Lätis oligarhideks Rahvapartei asutajat ja endist peaministrit Andris ·kelet ning transpordiministrit Ainars ·lesersit. Venelikus tähenduses oligarhiks (ehk ärimeheks, kel oli tugev mõju poliitilisele juhtkonnale möödunud kümnendil) võib pidada siiski vaid Lembergsi, kel on nii poliitiline, majanduslik kui ka meediavõim.

Kõik kolm on lähedalt seotud valitsusliidu erakondadega ja neid on süüdistatud poliitika mõjutamises isikliku (majandus)kasu saamiseks. ·lesersit ja ·kelet on süüdistatud valimistel häälte ostmises.