Riia

Et kõik oktoobri esimesel nädalavahetusel Läti Seimi valimistel kandideerijad ka parlamenti pääseksid, peaks see olema praegusest ligi kümme korda suurem. Valimisnimekirjade esitamise tähtaeg lõppes ning saab teha esialgse vahekokkuvõtte, kes järgmisesse, 7. Seimi pür-givad. Esitatud 21 nimekirjast pole keskvalimiskomisjon veel jõudnud kõiki registreerida, seetõttu on võimalikud veel mitmed üllatused.

Sügisel kandideerib Läti parlamenti 1083 inimest, kellest 27 protsenti on naised. Praegu on Seimis kaheksa naist, eelmises oli 14.

Kümnest saadikukandidaadist üheksa on läti rahvusest, venelasi on viis protsenti ja poolakaid 1,5 protsenti. Parlamenti pürib teiste hulgas üks hiinlane ja üks liivlane.

Kolmel neljandikul saadikukandidaatidest on kõrgharidus ja kõige laiemalt on esindatud 40–50-aastaste vanusegrupp. Kõrgharidusega kandidaate on kõige rohkem Rahvapartei nimekirjas (97%), kõige vähem aga marurahvusliku Rahvuslik-Demokraatlikul Erakonnal (28%).

Kõige pikema nimekirjaga tuleb valimistele Läti Sotsiaaldemokraatide Ühendus, mis koosneb Läti Sotsiaaldemokraatlikust Tööparteist ja Läti Sotsiaaldemokraatlikust Parteist. Nemad esitavad valijatele 84 nime. Kõige lühema Rahvusliku Reformipartei nimekiri, vaid 14 kandidaati.

Valimisliitude loomine on Lätis alates tänavustest valimistest keelatud, seetõttu on peale sotsiaaldemokraatide veel kaks poliitilist jõudu esitanud oma nimekirjad kui parteide ühendused: Tööerakond ning kristlike demokraatide ja roheliste ühendus. Lätis registreeritud 48 poliitilisest organisatsioonist osaleb tulevastel valimistel 26.

Valimistel kandideerib 85 praeguse Seimi saadikut, kellest rohkem kui veerand on oma saadikukarjääri jooksul vahetanud erakonda. Kõige rohkem on selliseid poliitikuid Tööerakonna, kristlike demokraatide ja roheliste ühenduse nimekirjas.

Populaarsed on eks- ja praegune peaminister

Vastavalt viimastel päevadel avaldatud avaliku arvamuse uuringute tulemustele juhib erakondade reitingutabelit ekspeaminister Andris ·kele Rahvaerakond, järgneb praeguse valitsusjuhi Guntars Krastsi erakond Isamaale Ja Vabadusele/Läti Rahvusliku Sõltumatuse Liikumine.

Kahe konkureeriva gallupifirma Latvijas Fakti ja SKDS andmed erinevad küll mõne protsendi võrra, kuid vajaliku viieprotsendilise valimiskünnise võimalikud ületajad on mõlemal enam-vähem samad.

Kui valimised toimuksid praegu, läheksid saadikumandaadid peale eelnimetatute jagamisele veel sotsiaaldemokraatide ühenduse, valitsuskoalitsiooni kuuluva Läti Tee, helilooja Raimonds Paulsi Uue Partei ja märtsis valitsusest lahkunud Demokraatliku Partei Saimnieks (Peremees) vahel.

Lati alt läbi

Ülejäänud erakondade reiting jääb allapoole valimiskünnist. Oktoobrini on aga veel aega ja seetõttu võivad kõva töö ja hea õnne korral valimiskünnise ületada sellest napilt allapoole jäävad president Guntis Ulmanise Maaliit, Rahvusliku Leppimuse Partei ja Tööerakonna, kristlike demokraatide ja roheliste ühendus. Rahvusliku Leppimuse Partei nimekirjas kandideerib ka vasakjõudude ühendus, kellel tekkis probleeme nimekirja registreerimisega.

Niisiis on Seimi valimistel enam-vähem arvestatavad konkurendid üheksa erakonda ja nende ühendust, kellest kõik küll mingil juhul parlamenti ei pääse.

Ülejäänud 12 nimekirja puhul võib aga juba praegu kindlalt väita, et nende osaks jääb tänavustel valimistel vaid osalemisrõõm.