Möödunud nädala teine pool rabas niigi korruptsiooniskandaalides ulpivat Lätit arenguga, mis võiks iseloomustada Euroopa Liidu liikmesriigi asemel mõnd Kolmanda Maailma maad. Sisuliselt tunnistas peaminister Aigars Kalvitis, et on kontrolli riigi üle kaotanud.

Kõik sai alguse veidravõitu sõnumist, et nii Läti presidendi kui ka parlamendi julgeolekuteenistuses töötanud Edgars Gulbis hüppas eelmisel kolmapäeval politseiautost Daugava jõkke ja sattus raskete vigastustega haiglasse. Teda viidi parasjagu vanglasse seoses kahtlustustega, nagu osalenuks ta tänavu mais katses lasta õhku tolli kriminaaljälituse ülem Vladimirs Vaskevics.

Kuid mitu asjaolu viitab, et käeraudades ja nelja politseiniku poolt eskorditud Gulbis ei lennanud sillalt vette sugugi mitte vabatahtlikult ja põgenemiskatsel, nagu väidab ametlik versioon. Läti ajakirjanduses esinenud eksperdid on peaaegu kõik ühel meelel, et meest ikkagi “aidati”. Sellele viitavad ka kahtlused, et teda olevat kongis pekstud ning psühhotroopsete ainetega uimastatud.

Riigi siseminister Ivars Goldmanis kinnitas neljapäeval erakorralisel pressikonverentsil, et mingit piinamist pole olnud ja Läti politsei on oma ülesannete kõrgusel.

Kuid siis lajatas valitsusjuht Aigars Kalvitis. Kohe pärast politsei tööd kiitnud siseministrit tegi ta avalduse, et riiki ähvardab tõsine oht võimsa kuritegeliku grupeeringu poolt. Tema sõnul koosneb rühmitus endistest KGB agentidest, Vene õhudessantväelastest, seimi ja presidendi julgeolekuteenistuse ning veel mitmete riiklike eriteenistuste töötajatest.

Võimupartei uurimise all

“Ükski riigiteenistuja ei või end tunda praegu turvaliselt,” sõnas peaminister, kes aga “uurimise huvides” ühtegi nime ei öelnud. Ka pole valitsusjuhi sõnul kedagi veel vahistatud.

Ent Läti ajakirjanduse hinnangul pidas Kalvitis üheselt silmas kaks päeva varem töölt kõrvaldatud korruptsioonivastase ameti juhti Aleksejs Loskutovsi, kelle algatatud uurimine ähvardab viia peaministri Rahvapartei valimistel ebaseaduslikult kasutatud rahasummade tõttu pankrotti.

Valitsus upub arvukatesse skandaalidesse

•• Sel nädalal sekkus viimaks ka ÜRO peaassambleelt naasnud president Valdis Zatlers, kelle hinnangul on Läti seaduslik kord langenud kaosesse. “Kui kõigepealt üritatakse Lätis tappa tolli kriminaaljälituse ülemat ja pärast hüppab eriüksuslane Daugavasse, siis ilmselgelt pole kõik korras,” sõnas ta intervjuus telekanalile LNT.

•• “Peaministri avaldus viitab otseselt, et kas ta on ise maffiategelane või siis valitseb Lätit keegi teine,” kommenteeris Riia Stradinsi ülikooli õppejõud Veiko Spolitis. Tema hinnangul üritab valitsusjuht üksnes suunata tähelepanu kõrvale mitmetelt omavahel seotud skandaalidelt.

•• Nii ootab kohtuprotsess seimi äsja ametist vabastatud esimeest Indulis Emsist, keda kahtlustatakse valeandmete esitamises nii Ventspilsi linnavõime puudutavas kohtuasjas kui ka juhtumis salapärase varastatud sularahakohvriga, milles oli eri avalduste järgi 6500 kuni 10 000 ebaselget päritolu dollarit.

••  Ka ähvardab peaministri parteid ebaseadusliku valimiskampaania eest üheteistkümne miljoni krooni suurune trahv, mis võib erakonnale üle jõu käia.