Ajalehe Neatkariga Rita Avize teatel oli vahistatute seas Läti naturalisatsiooniameti endisi ja praegusi töötajaid, samuti piirivalve ja ühe turvafirma töötajad, kelle kaudu said Läti kodakondsuse taotlejad 1500 dollari eest sooritada keeleksami.

illegaalide transiidikori-dor. Süüdistatavad kinni pidanud Läti konstitutsioonikaitse büroo ei välista, et Läti võib olla transiidikoridoriks ida ja lääne vahel illegaalidele, nende hulgas ka terroristidele. Võimud hakkasid aktiivselt tegutsema pärast seda, kui ajakirjanduses teatati ühest Prantsuse firmast, kes pakkus 20 000 dollari eest Balti riikide kodakondsust. Konstitutsioonikaitse büroo hinnangul ei ole siiski tabatud isikud ja Prantsuse firma omavahel seotud, edastas uudiste-agentuur LETA.

Kaks kolmapäeval kinni peetud inimest töötasid naturalisatsiooniameti eksamikeskuses ning võimaldasid reeglina vähese riigikeeleoskusega Läti kodakondsuse taotlejatele keeleeksami fiktiivselt raha eest sooritada. Lisaks eelnimetatutele peeti kinni ka neli vahendajat, kes erinevatel aegadel on naturalisatsiooniametis töötanud. Üks vahistatutest töötas piirivalves ning teda kahtlustatakse ebaseaduslikule piiriületusele kaasaaitamises.

Hangeldajad tabanud konstitutsioonikaitse büroo hinnangul on süüdistusmaterjali kinnipeetute suhtes hulgaliselt, et kohe algatada nende vastu kriminaalasja ja see kohtusse viia. Büroo ei täpsusta esialgu nende inimeste arvu, kes ebaseaduslikul teel Läti kodanikeks said, ent osutab, et kuritegelik skeem keeleeksami tulemustega hangeldamiseks toimis pikka aega.

naturalisatsiooniamet ei osanud ohtu aimatagi. Uudis on sensatsiooniline, sest mittekodanike naturalisatsiooni Lätis on siiani peetud näitlikuks ja sujuvalt kulgevaks protsessiks, lisaks on naturalisatsiooniamet erinevalt paljudest teistest Läti riigiametitest olnud korruptsioonist puutumata. Alluvate kuritegelik käitumine oli üllatuseks ka naturalisatsiooniameti peadirektorile Eugenija Aldermanele.

Eelmise aasta novembris kinnitas Aldermane intervjuus Raadio Vaba Euroopale, et Läti kodakondsust pole võimalik osta, sest süsteem on väga hästi kaitstud.

Kahetsusväärse juhtumi ilmsikstuleku järel kogunes erakorralisele koosolekule ka parlamendi õiguskomisjon. Koosolekul osalenud naturalisatsiooni-ameti juht kinnitas, et õiguskomisjon otsustas naturalisatsiooniametis läbi viia ulatusliku kontrolli, millesse kaasatakse justiitsministeerium ja riigikontroll.

Kurjategijad kinni pidanud konstitutsioonikaitse büroo hinnangul näitab juhtunu, et Läti võib muutuda mugavaks transiidikoridoriks ida ja lääne vahel, mida saavad lisaks paremat elu otsima suunduvatele pagulastele ära kasutada ka terroristid.