Leedu politsei kasutas eile pisargaasi ja kummikuule, tõrjumaks märatsema kippuvat rahvahulka parlamendi ründamisest tagasi. Rahvaesinduse hoone sai siiski tabamusi nii lumepallide, munade kui ka kividega.

Parlamendihoone ette kogunenud pildujad olid osaks suuremast, umbes viis kuni seitse tuhat inimest tänavaile toonud valitsusvastasest meeleavaldusest. Ametiühingute korraldatud demonstratsioonil protestiti alles sügise lõpul ametisse astunud valitsuse vastu. Eelkõige on pahameelt tekitanud käibemaksu tõstmine ja riigitöötajate palgakärped, aga ka muude kulude kokkuhoid.

Parlamendi juures nõudis umbes 2000 inimest – kellest märatsema kippus paarsada – seimispiikri Arunas Valinskase väljatulekut, kuid too olevat olnud mujal, lõunastamas Vilniuses külas oleva Norra peaministriga. Välja tuli liberaalide juht, endine Vilniuse linnapea Arturas Zuokas, keda tabas muna. Rahvahulk püüdis hoonesse tungida, aga löödi tagasi.

Politseinikud asusid kaitsekilpidega rahvast hoonest eemale tõrjuma. Peagi tormasid meeleavaldajad hoone juurde teiselt poolt, hakates taas munade, kivide ja pudelitega pilduma, osa hoone aknaid purunes. Taas kord pisargaasi kasutades suruti rahvas seimihoonest eemale.

Politsei pidas vastu

Politsei teatel oli lähikonnas valves ja meeleavaldajaid taltsutamas 400 politseinikku, reservis hoiti 150 julgeolekuteenistuse töötajat. Politsei kinnitas, et agressiivsed meeleavaldajad kisti rahvahulgast välja ja vahistati. Hiljem teatati, et seimi juures sai viga 13 inimest ja 82 vahistati.

Riikliku julgeolekudepartemangu juhi Povilas Malakauskase sõnul oli väljaastumises ilmseid provokatsiooni tunnuseid. Ta ei välistanud, et vägivallale provotseerimine jätkub. Kella kolme paiku päeval oli seimi ümbrus siiski rahulik, inimesed olid laiali läinud.

President Valdas Adamkus aga kritiseeris nii meeleavaldajaid kui ka võimuesindajaid. „Ei hakka rääkima, kas võim on seda väärt või mitte. Mina olen dialoogi poolt, mis ei pea väljenduma mitte tänavarahutustes, vaid normaalses rahulikus mõt-tevahetuses ühiskonna ja valitsuse vahel,” ütles Adamkus.