Leedu seimis toimub repressiooniohvitele pühendatud pidulik istung ja teised üritused. Seim kuulutas 2011. aasta vabaduse kaitse, suurte kaotuste ja holokaustiohvritest Leedu kodanike mälestamise aastaks, teatab Leedu Delfi.

Üritusel osalevad spiiker Irena Degutienė, vabariigi president Dalia Grybauskaitė, president Valdas Adamkus, Vilniuse katedraali vikaar Saulius Bužauskas, seimiliikmed, ajaloolased, represseeritud ja Leedu juudi kogukonna esindajad, diplomaadid, väliskülalised ning paljud teised.

Kutsutud on ka noorte esindajad - selle aasta Siberimissiooni osalejad, õppurid, Leedu genotsiidi ja vastupanu uurimiskeskuse konkursi laureaadid.

Vilniuse, Anykščiai, Kėdainiai, Rokiškise, Rūdiškėse ja Šilutė raudteejaamades avatakse mälestustahvlid, Naujoji Vilnia jaamas toimub aga mälestusüritus.

Katedraalis toimub püha missa, Leedu rahvuslikus ooperi- ja balletiteatris kõlab kaasaegse helilooja Vidmantas Bartulise reekviem "Hukkunute vabaduse eest".

13.-15. juunil 1941 toimunud deporteerimise käigus viidi kodumaalt ära üle 30 000 inimese, kelle seas oli palju naisterahvaid, lapsi ja vanureid.